Људска права Саопштењe

Управа царина отвара писма без икакве евиденције о томе

Министарство финансија признало je “да се евиденција о писмоносним пошиљкама не води у Информационом систему царинске службе, те је стога немогуће утврдити да ли је евентуално писмо или друга писмоносна пошиљка из иностранства у наведеном периоду пристигла на име Саше Радуловића”. Другим речима, било ко може да отвори било чију пошту, без навођења било каквог разлога, а да о томе не постоји било каква забелешка.

Управа царина при Министарству финансија насилно је отворила поверљиву пошиљку адвоката Саше Радуловића, Мајкла Џ. Дезмонда, који је тренутно у поступку избора за главног саветника Доналда Трампа за пореска питања. Осим што је овим чином повредила основна права Саше Радуловића на заштиту приватности комуникације с адвокатом, Управа царина Србију овим доводи у опасност од озбиљних спољно-политичких и дипломатских последица.

Саша Радуловић је преко адвоката упутио допис министру финансија Синиши Малом, у коме га је упознао с овим чињеницама и затражио да министар у најкраћем року поднесе одговарајуће кривичне пријаве због злоупотребе службеног положаја прекорачењем граница овлашћења против одговорних лица из Управе царина. Истовремено, од министра Малог затражено је јавно извињење због кршења права Саше Радуловића на поверљиву комуникацију с адвокатом.

Уместо да поднесе кривичне пријаве и јавно се извини, Министарство финансија овај инцидент покушава да сакрије иза бирократских изговора о пропустима у евиденцији, пребацујући одговорност на примаоца писма, и захтевајући додатне податке о пошиљци.

Адвокат Саше Радуловића ће доставити Министарству финансија све тражене податке. Очекујемо истрагу, подношење кривичне пријаве против одговорних лица у Управи царина и јавно извињење министра финансија.

Захтев за укључивање у процес испитивања околности под којима је дошло до овог инцидента упућен је и заштитнику грађана.

Због повреде права на тајност комуникације с адвокатом, а ради заштите од понављања сличних преступа у будућности, шеф посланичке групе и председник програмског савета ДЈБ Саша Радуловић искористиће сва расположива правна средства у земљи и иностранству.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар