Ljudska prava Saopštenje

Uprava carina otvara pisma bez ikakve evidencije o tome

Ministarstvo finansija priznalo je “da se evidencija o pismonosnim pošiljkama ne vodi u Informacionom sistemu carinske službe, te je stoga nemoguće utvrditi da li je eventualno pismo ili druga pismonosna pošiljka iz inostranstva u navedenom periodu pristigla na ime Saše Radulovića”. Drugim rečima, bilo ko može da otvori bilo čiju poštu, bez navođenja bilo kakvog razloga, a da o tome ne postoji bilo kakva zabeleška.

Uprava carina pri Ministarstvu finansija nasilno je otvorila poverljivu pošiljku advokata Saše Radulovića, Majkla DŽ. Dezmonda, koji je trenutno u postupku izbora za glavnog savetnika Donalda Trampa za poreska pitanja. Osim što je ovim činom povredila osnovna prava Saše Radulovića na zaštitu privatnosti komunikacije s advokatom, Uprava carina Srbiju ovim dovodi u opasnost od ozbiljnih spoljno-političkih i diplomatskih posledica.

Saša Radulović je preko advokata uputio dopis ministru finansija Siniši Malom, u kome ga je upoznao s ovim činjenicama i zatražio da ministar u najkraćem roku podnese odgovarajuće krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja prekoračenjem granica ovlašćenja protiv odgovornih lica iz Uprave carina. Istovremeno, od ministra Malog zatraženo je javno izvinjenje zbog kršenja prava Saše Radulovića na poverljivu komunikaciju s advokatom.

Umesto da podnese krivične prijave i javno se izvini, Ministarstvo finansija ovaj incident pokušava da sakrije iza birokratskih izgovora o propustima u evidenciji, prebacujući odgovornost na primaoca pisma, i zahtevajući dodatne podatke o pošiljci.

Advokat Saše Radulovića će dostaviti Ministarstvu finansija sve tražene podatke. Očekujemo istragu, podnošenje krivične prijave protiv odgovornih lica u Upravi carina i javno izvinjenje ministra finansija.

Zahtev za uključivanje u proces ispitivanja okolnosti pod kojima je došlo do ovog incidenta upućen je i zaštitniku građana.

Zbog povrede prava na tajnost komunikacije s advokatom, a radi zaštite od ponavljanja sličnih prestupa u budućnosti, šef poslaničke grupe i predsednik programskog saveta DJB Saša Radulović iskoristiće sva raspoloživa pravna sredstva u zemlji i inostranstvu.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da li carina ima ili nema prava po zakonu da otvara pisma?
    Da li je na koverti bilo naglaseno da je u pitanju prepiska sa advokatom ili nije, kako bi carinik znao sme li ili ne sme da je otvara.
    Iskreno, ja nikad nisam cula da postoji zakon o zastiti komunikacije sa advokatom u Srbiji.