Pravosuđe Saopštenje

Godinu dana od “Tetke iz Kanade” i krivične prijave DJB protiv Vulina

Prošlo je tačno godinu dana otkad je “Dosta je bilo” podneo krivičnu prijavu protiv ministra Aleksandra Vulina zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca (afera Tetka iz Kanade). Budući da javnost u Srbiji još uvek nije obaveštena o tome da li je ministar Vulin oslobođen sumnje za ovo krivično delo, zahtevali smo od Tužilaštva za organizovani kriminal da nas obavesti o dosadašnjem toku postupka.

Podsećamo da je portal Krik prošle godine obavestio javnost da je Vulin 2012. godine kupio stan u Beogradu površine 107m2 i garažno mesto za 244.620,00 evra, a da dokaza o poreklu čak 200.000 evra od tog iznosa – nema.

Kada je Agencija za borbu protiv korupcije postavila pitanje o poreklu tog novca, Vulin je odgovorio da je taj novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade.

Agencija se u decembru 2015. godine obratila Tužilaštvu za organizovani kriminal, usled postojanja osnova sumnje da je prijavljeni učinio krivično delo prilikom kupovine predmetne nepokretnosti. U vezi sa navedenim okolnostima, Agencija je upoznala tužilaštvo o poslu koji je prijavljeni zaključio, dok je bio na funkciji direktora Kancelarije za KiM. Posao se odnosio na nabavku i postavljanje kamera na teritoriji Kosovske Mitrovice u vrednosti od milion evra, zaključen po hitnom postupku, bez tendera. Iznos je plaćen unapred, bez saznanja koliko je kamera zaista i bilo postavljeno.

Navedene okolnosti porizlaze iz novinskog članka koji je objavio portal Krik pod naslovom “Tetka iz Kanade platila Vulinu stan”.

Ukoliko se dokaže istinitost osnova sumnje prijavljeni je izvršio krivično delo Pranje novca član 245 stav 1 KZ-a, ili drugo krivično delo koje kvalifikuje nadležno tužilaštvo, a koje se goni po službenoj dužnosti.

Tužilaštvu smo uputili zahtev u kojem tražimo sledeće informacije o krivičnoj prijavi koju smo pre godinu dana podneli protiv ministra Vulina:

– Ko je obrađivač predmeta i pod kojim delovodnim brojem je zaveden predmet?
– Da li je pokrenuta tužilačka istraga u odnosu na Aleksandra Vulina kao prijavljeno lice povodom krivične prijave koju je Dosta je bilo podneo?
– Da li je Tužilaštvo izvršilo uvid u priložena dokumenta uz krivičnu prijavu?
– Da li je Tužilaštvo pribavilo drugu relevantnu dokumentaciju i izveštaje Agencije za borbu protiv korupcije, kao i Poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja?
– Da li je Tužilaštvo pribavilo svu dokumentaciju na koju se poziva novinar “Krika” u tekstu “Tetka iz Kanada platila Vulinu stan”?
– Da li je Tužilaštvo saslušavalo relevantne svedoke? Da li je Tužilaštvo saslušalo tetku? Da li je tražilo od nje izvode sa računa da je podigla pare i dala ih Vulinu? Da li Vulin ima potvrdu da je prijavio toliki novac carniskim organima Srbije i Kanade? Ukoliko je prenosio manje od limita i nije prijavio carini, da li je od Vulina tražilo avionske karte, njih 22, koliko mu je bilo potrebno da prenese toliko novca?

Povezani tekstovi:

DJB podneo krivičnu prijavu protiv Vulina zbog pranja para

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Gde je podsecanje na 5.oktobar?Ako bivsi predsednik gosp.Radulovic nije bio u zemlji,sigurna sam da je sadasnji predsednik,gosp.Mihajlovic,
    bio na ulici toga dana,kao i vecina članova i simpatizera.Ovi uporno iritiraju narod sa njihovom verzijom dogadjaja u tom periodu,posto im se i dalje tresu gace i na samu pomisao na taj datum,pa mislim da je neophodno da se Dosta je bilo svake godine odredi o tom datumu kao istorijskom u pozitivnom smislu.Sto su izneverena ocekivanja gradjana nakon tog datuma, koji su ocekivali bolji standard pre svega,izneverena su zbog lose ekonomske politike,a tu DJB od danasnjih opozicionih aktera najvise ima da ponudi.Ocekujem takodje da 12.oktobra postignete neki dogovor sa ostalom opozicijom barem sto se tice borbe za bolje izborne uslove

  • Nadam se da ćete kada dodjete na vlast stvoririti uslove za procesuiranje svih ovih lopuza, jer ovi do sada imaju pakt o nenapadanju i nastavak još većeg i bahatijeg lopovluka. Apsolutno nema razlike izmedju ds, sns, srs, sps….naravno uz pozorište za narod o njihovoj svadji. Koliko god to sada izgledalo daleko ali vase vreme će doći….samo nemojte tada da padnete na ispitu.

    • Rekli su da hoće. Zakon o poreklu i konfiskaciji imovine i reforma pravosuđa to garantuju.A DJB to ima u svom programu.

  • Bravo!! Mogli bi ste se potruditi pa taj tekst pustiti da ga vidi i pročita malo šira javnost. Verujem da N1 i Danas ne bi odbili.

    pozdrav