LOKAL Vojvodina Saopštenje

Dve godine rada Odborničke Grupe „Dosta je bilo“ u Skupštini Grada Novog Sada

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

Zahvaljujući vama, krajem juna 2016. godine ušli smo u Skupštinu Grada Novog Sada, kao drugoplasirana lista po broju glasova. U skladu sa odgovornošću i težinom pozicije koju to poklonjeno poverenje nameće, smatramo svojom obavezom da vas informišemo o onome što smo do sada uradili u gradskom parlamentu.

S obzirom na odnos snaga u Skupštini grada, od prvog dana nam je jasno da nismo u mogućnosti da realizujemo nijednu tačku našeg predizbornog programa, te smo delovanje naše odborničke grupe definisali u dva pravca: oštra kritika svih odluka gradske vlasti koje nisu u javnom interesu i promovisanje programskih ideja i stavova Pokreta „Dosta je bilo“ sa skupštinske govornice.
• Jasno i argumentovano smo osporavali svaku odluku skupštinske većine koja je predstavljala zloupotrebu javnih sredstava, bila u suprotnosti sa zakonima Republike Srbije i koja je interese pojedinaca bliskih vlasti stavljala iznad interesa građanki i građana Novog Sada.
• Bili smo protiv svakog predloženog kadrovskog rešenja i postavljenja na važne funkcije onih lica čija je jedina preporuka bila partijska knjižica.
• Javno i direktno smo postavljali pitanja troškova i izdataka koji se finansiraju iz budžeta Grada, kada god smo uočavali da su izdaci previsoki ili neopravdani.
• Bili smo protiv svih izmena urbanističkih planova koje će od našeg grada napraviti ruglo i sramotu, a napuniti džepove onih čija deca neće ispaštati zbog nedostatka igrališta i zelenih površina.
• Od prvog dana naših mandata upozoravamo na opasnosti koje nam prete sa neuređene deponije kraj auto-puta.
• Insistirali smo i insistiraćemo da svakom detetu predškolskog uzrasta u Novom Sadu, pod jednakim uslovima, bude obezbeđeno mesto u vrtiću.
• Jedina smo odbornička grupa u Skupštini grada koja je bila protiv isplate takozvane solidarne pomoći  u iznosu od 22.620 dinara zaposlenima u javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Novi Sad, jer se tom odlukom diskriminišu svi oni koji nisu radno angažovani u javnom sektoru, a značajno pune budžet Grada, te često imaju znatno niže plate od onih kojima je ova pomoć namenjena.
• Nijednom odborniku „Dosta je bilo“ za dve godine mandata nije izrečena opomena niti je udaljen sa sednice zbog nedoličnog ponašanja. Sa druge strane, odbornici skupštinske većine, u nedostatku argumenata, često su vređali, dobacivali i tražili način da nas isprovociraju. U takvom okruženju izuzetno je teško raditi.

Sva naša pitanja, primedbe i sugestije gradska vlast je ignorisala. Nijednog trenutka nisu pokazali poštovanje prema onih 10% sugrađana koji su glasali za našu listu. Za SNS i partije okupljene oko SNS-a postoje samo njihovi glasači. Ostale evidentno tretiraju građanima drugog reda,  do granice prezira.

Iako Skupština Grada Novog Sada, kao uostalom i drugi takvi domovi u ovoj zemlji, često više liči na teatar apsurda i rijaliti program nego na predstavničko telo u drugom po veličini Gradu u Srbiji, mi ćemo svoju borbu nastaviti i nećemo se predati! Znamo da Novi Sad zaslužuje da bude uređen grad u kome se lepo i rado živi. Mnogima od nas takav živi u sećanju. Pokažimo ga takvog i našoj deci!

Pozivamo vas da nam u toj borbi pomognete.

Odbornici „Dosta je bilo“ u Skupštini Novog Sada:
Dragoslava Lukić
Aleksandar Bujić
Aleksandar Popadić
Danko Nenezić
Relja Aleksić
Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar