LOKAL Ауторски текст Војводина

Променада на води

За недељу дана Новосађани ће похрлити на још једно отварање. Променада је тржни центар изграђен на великој зеленој површини поред стадиона и СПЕНСа. Могућност да се задржимо само на дискусији око тога да ли су на том месту могла бити засађена нова плућа града, којих је у Новом Саду све мање, одавно је изгубљена.

Последњих месеци нас брине чињеница да су се пројектанти овог објекта одлучили за такозвану активну изолацију, која подразумева финансијску уштеду у изградњи основе објекта, али у пракси значи да ће се подземне воде, карактеристичне за лиманско тло, решавати константним испумпавањем током читавог животног века објекта, што нигде у свету није пракса нити постоји законска могућност за такву врсту дозволе. Средином септембра, ЈКП “Водовод и канализација” саопштило је да је инвеститор NEPI Rockcastle изградио бунаре помоћу којих црпи вишак воде и затим је у огромним количинама потискује у канализацију, која је већ преоптерећена. Срећа је да смо почетак новембра дочекали без већих падавина, па се поплаве нису догодиле. Осим тога, упозорени смо и на могућност несташице пијаће воде, али и да опадање нивоа подземних вода у овом делу града може довести до пуцања и урушавања постојећих објеката. Крајем септембра ЈКП “Водовод и канализација” одбио је да продужи дозволу за испумпавање извођачима радова. Радови су до данас настављени БЕЗ ДОЗВОЛА. Вода се и даље упумпава у канализацију. Грађевинска инспекција радове није зауставила.

Фирма PAB Company из Вршца је главни извођач радова на Променади, а на терену смо могли видети много радника из Румуније. Одговорни пројектант ове фирме, Славољуб Корчакоски, који је учествовао у изради пројекта конструкције и дренаже бунарима, одбио је да говори за медије “зато што му је то стил”. Такође је битно поменути чињеницу да је текући рачун PAB Company из Вршца, у блокади у укупном износу од 96.243.414 динара, због неизвршавања обавеза према подизвођачима и другим повериоцима. Овај износ се свакодневно увећава новим пристиглим обавезама, па се намеће питање на који начин ће Променада функционисати након помпезног отварања 15. новембра.

У светлу свих ових чињеница, са правом се питамо могу ли нас умирити речи градоначелника Милоша Вучевића, који је средином септембра нагласио да грађани неће бити угрожени, те најавио ванредни инспекцијски надзор, чије резултате, међутим, до данас нисмо видели.
Драги моји Новосађани, хоће ли вам шарени балони и неонска светла још једном скренути пажњу са чињенице да се локална власт понаша бахато и јавним ресурсима управља без икаквог полагања рачуна грађанима? Имате право да знате шта неко ради у ваше име. Искористите га!

Градски одбор “ДЈБ” Нови Сад

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар