Intervju Politika Prenosimo

Branka Stamenković za Danas: Očekujemo od preletača da vrate mandat

Niti je Branislav Mihajlović bio fikus dok je vodio DJB, niti sam to sad ja koja vodim organizaciju do izbora novog predsednika.

To je samo pokušaj da se obezvredi sve što sam svojim političkim radom postigla. I dok neki tvrde da ću biti fikus, „pojedini“ bivši članovi DJB pak tvrde da sam ambiciozna kučka koja hoće da izbaci Sašu Radulovića iz DJB. Bivši članovi se uglavnom ponašaju poput ostavljenog supružnika. Usled povređenosti podložni su emotivnim reakcijama. Podsetiću vas da sam u Skupštini među najaktivnijim poslanicima već dve i po godine i da se žestoko suprotstavljam SNS-u. Snimci mojih skupštinskih obraćanja imaju milionske preglede na društvenim mrežama, a građani ih komentarišu u superlativu, kaže u razgovoru za Danas Branka Stamenković, poslanica i nova predsednica pokreta Dosta je bilo, odgovarajući na optužbe bivših kolega da će biti novi fikus u rukama Saše Radulovića.

 Po hitnom postupku je smenjen Branislav Mihajlović sa mesta predsednika, a da mu, kako on kaže, nije data mogućnost da se odbrani, jer nije ni pozvan da učestvuje u internet raspravi.

– U postupak razrešenja Branislava Mihajlovića sa mesta predsednika DJB krenulo se 2. novembra podnošenjem inicijative Statutarnoj komisiji. Inicijativu je podržalo više od 60 odsto članova Glavnog odbora. Zakazana je hitna vanredna Skupština DJB za 17. novembar na kojoj bi se o tome raspravljalo i glasalo. Svestan da se od navoda iz inicijative za smenu ne može odbraniti, kao i da unutar DJB nema podršku, Mihajlović je „spas“ potražio u javnosti. Serijom nastupa u medijima širio je neistine o DJB, nanoseći štetu organizaciji i izazivajući revolt članstva. Vrhunac licemerja bilo je njegovo preletanje u drugi poslanički klub. Članovi DJB su odreagovali ljutito. Preko 70 odsto delegata je u dva dana pismeno glasalo za njegovo razrešenje i tražilo da se više ne čeka izjašnjavanje na zakazanoj Skupštini, već da se organizacija hitno zaštiti aktiviranjem člana 18 Statuta – prestanak članstva zbog podrške drugoj političkoj opciji. Glavni odbor je na prvoj narednoj sednici to i konstatovao. Mihajlović je bio prisutan, ali se nije oglašavao. Dok je vodio DJB, i sam je u dva navrata sednicu Glavnog odbora sazvao na istovetan način, tako da su sve njegove insinuacije o neprikladnosti „internet rasprave“ licemerne.

 Osim što je napustio poslanički klub DJB nije potpuno jasno gde je Mihajlović to prekršio Statut pokreta.

– Samovoljno je angažovao i razrešavao članove Izvršnog tima, bez potrebne odluke predsedništva. Rasipnički se odnosio prema budžetu organizacije, ne pridržavajući se finansijskog plana usvojenog na Skupštini DJB, između ostalog angažujući vozača koga je koristio i za privatne potrebe. Nije sazivao sednice Glavnog odbora dinamikom koju Statut predviđa. Pokušao je da preinači odluku Skupštine DJB o sastavu Programskog saveta. Širio je neistine i spletkario unutar organizacije, kršeći osnovne vrednosti i principe ponašanja definisane Statutom.

Kako je DJB od 16 poslanika na početku saziva parlamenta uspeo da spadne na svega dva i to bez poslaničkog kluba? Ima li krivice i u onima koji su ostali u DJB?

– Tako što 14 poslanika prilikom odlaska nije vratilo poslanički mandat DJB na čijoj listi su izabrani u Skupštinu Srbije. Takvo ponašanje je nečasno. Svaki pokušaj da se zadržavanje mandata na bilo koji način opravda samo je jeftina i neubedljiva racionalizacija. Priča o krivici DJB, koji četiri godine iz petnih žila brani svoje izvorne principe i program, odupirući se stalnim organizovanim udarima partokratije koja želi da nas satre da ne postojimo, predstavlja samo providan pokušaj da se izvitoperi ova istina. Ako odlaziš, vrati mandat. Toliko je jednostavno.

Da li Saša Radulović i dalje upravlja ne samo pokretom već i finansijama pokreta, kako tvrdi Mihajlović, koji i navodi da se sva sredstva slivaju na lični Radulovićev račun?

– Ne. Od 21. aprila do 8. novembra ove godine, pokretom i finansijama je upravljao isključivo Mihajlović, i to samovoljno donoseći odluke, bez predsedništva. Sve ostalo su Mihajlovićeve izmišljotine. Saša prva tri meseca nije ni ušao u stranku. Bili smo, čak, zabrinuti da će se potpuno povući. Od preuzimanja funkcije predsednika, pa sve do 3. novembra niko nikad u DJB od Mihajlovića nije čuo ni jednu jedinu žalbu te vrste ni na Predsedništvu, ni na Glavnom odboru, ni u Izvršnom timu, niti u ličnim razgovorima. Upravo zbog te činjenice članstvo je lako prozrelo njegove neistine čim je počeo da ih plasira u javnost i hitro se masovno pismenim putem izjasnilo za njegovu smenu.

Ako je Mihajlović kriv za kršenje Statuta, zbog čega su ostali visoki funkcioneri DJB napustili pokret i formirali novi poslanički klub? Među njima su i neki donedavno najbliži saradnici Radulovića. Da li su i oni kršili Statut?

– Zašto su formirali novi poslanički klub umesto da vrate mandat je odlično pitanje! Poražavajuća je činjenica da univerzitetski profesori i doktori nauka poslanički mandat smatraju ličnim plenom. Kakav primer daju omladini koju podučavaju? Još je bolje pitanje šta će opoziciono nastrojeni građani Srbije koji su glasali za DJB imati od tih njihovih mandata? Od decembra 2017. do danas, Dušan Pavlović je u plenum (skupštinsko zasedanje, prim. nov.) ušao jednom. Koliko je obraćanja za ove 2,5 godine imala Jasmina Nikolić? Ratko Jankov je govorio samo jednom, davne 2016. Mihajlović je bio potpuno pasivan do aprila 2018, a potom čitao s papira šta mu drugi pripreme.

Opoziciona borba u Skupštini zahteva hrabrost da se otvoreno suprotstavite poslanicima SNS, bez kalkulacija o tome da li će to uticati na vašu akademsku ili bilo koju drugu ličnu karijeru. To nije lako.

Iskustvo nas uči da iza ovakvih nečasnih poteza obično stoji neki lični interes i sprega sa vlašću. Ovi poslanici nijednom rečju nisu nagovestili DJB da će se povući, a zadržati mandate. Uradili su nam to iza leđa, kao da se stide. I ja bih se stidela.

Ko je kriv što DJB nije uspeo da se registruje kao stranka i što je od opozicione snage koja obećava spali na pokret koji ni u koaliciji ne može da pređe cenzus?

– Odakle vam „informacija“ da DJB ne može da pređe cenzus? Zvuči kao da je prepisana iz 2016. godine, kada su nam nameštena istraživanja javnog mnjenja i „analitičari“ predviđali između 0,5 odsto i 1,5 odsto podrške, da bismo na kraju u parlament ušli kao najjača opoziciona grupacija. Čak je i Olja Bećković posle tih izbora priznala da je pogrešila kada je Sašu u jednom intervjuu pitala: „Odakle Vam ideja da uopšte možete da pređete cenzus?“

Otkako se Saša vratio aktivnom političkom radu u avgustu, zahvaljujući Zakonu o KiM, analizi geopolitičkih promena u svetu i novoj politici DJB prema EU, na društvenim mrežama nas prati preko milion građana nedeljno. To je više nego ikada i više od bilo koje druge političke opcije. Podsetiću vas da smo 2016. ušli u parlament gotovo isključivo zahvaljujući društvenim mrežama. Registraciju stranke DJB ne dozvoljava SNS, niti će nam to dozvoliti i na trepavice da se nasadimo. Jasno je i zašto. Mi smo jedina opoziciona politička organizacija koja od svog osnivanja ni mrvicu nije odstupila od svog programa ukidanja partokratije i suštinske reforme države, uprkos žestokoj propagandnoj kampanji blaćenja u javnosti, kao i suptilnim metodama ucene i pokušaja potkupljivanja iza kulisa.

Kako će DJB ubuduće nastaviti rad u parlamentu, da li ćete sa nekim strankama formirati poslanički klub ili ćete nastaviti da delujete kao samostalni poslanici. I da li ćete tražiti da odbegli poslanici vrate mandate DJB?

– Ako imaju imalo časti i obraza, očekujemo od preletača da vrate mandate. Do tada, Saša i ja nastavljamo opozicionu borbu u Skupštini kroz rad u odborima i predlaganje novih zakonskih rešenja. Iako se SNS sigurno nada da će nas ovo konačno ućutkati – jer, to već 2,5 godine pokušavaju na sve moguće načine, oduzimanjem reči, vređanjem, besomučnim napadima, finansijskim ucenama kroz novčano kažnjavanje – to im neće poći za rukom, obećavam vam, kao i svim građanima koje u Skupštini predstavljamo.

Razgovor sa zamenicom predsednika Dosta je bilo Brankom Stamenković objavljen na Danas.rs.

 

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Jedino casno je vratiti mandat i lepo je sto su ova tri bivsa poslanika Dosta je bilo to i uradila i sacuvala obraz.I delimicno i nama,koji smo za Djb glasali i agitovali za njega.Sve sto pricaju nema nikakvog smisla ako ne podju od sebe i ne vrate mandate pokretu preko koga su usli u parlament.
    Djb, nadam se da cete opstati na politickoj sceni Srbije,svaka kritika je bila dobronamerna,ali vi najbolje znate koliko vam je tesko bilo i kroz sta ste sve prolazili i prolazite,zaista su surovi bili prema vama u svakom pogledu.Ako iko od ovih sto su izasli naivno veruje da ce ove ideje i program Djb-a uspeti lakse da realizuje u nekom drugom pokretu ili stranci,vrlo brzo ce se uveriti u suprotno.Ako iko…uglavnom su motivi, na zalost,sasvim drugacije prirode

  • Bravo Branka! Preletacima treba oduzeti mandat i dati clanovima koji su ostali u stranci. Da su imali obraza sami bi vratili mandat, nemojte cekati na obraz.

    • Ne znam kad ste se ukljucili u program ali davno je presuđeno da je poslanik vlasnik mandata.

  • Da li je gospođa Stamenković podobna da bude pravi kandidat za predsednika pokreta DJB? Očita je pristrasnost prema gospodinu Raduloviću i ne verujem da bi predložila njegovu smenu u slučaju da proceni njegov štetan utisak po pokret, principe, itd.

    Iskreno sam razočaran sa kvalitetom izjava koje plasirate u poslednje vreme. Mnoge od njih imaju za cilj ublažavanje stvari od onakvih kakve zapravo jesu, a rečnik postaje nivo aktuelne vlasti u kome se odgovara istim sredstvima kao i protiv vas samih. Vidite, problem leži baš na tom mestu. Kada uzmete gitaru i donesete u skupštinu da biste karikirali cirkus koju vlada u tom zakonodavnom telu, vi ste dali podršku cirkusu sa svojom ulogom u tome. Ne može veća i kvalitetnija podrška od toga. Takođe, način vašeg pokreta na koji se obraćate vašim bivšim kolegama nije za poštovanje. Ozbiljna je stvar kada od 16 vodećih ljudi ode 14, a proces je i dalje u kontinuietu. Ako izuzmete viškove rečenica od onih koji su odlazili iz pokreta, videćete da niko ništa loše nije rekao o članovima pokreta i samom pokretu, sem o jednom članu, osnivaču pokreta.

    Kao pokret koga jako cenim u smislu analitike, vi morate priznati da ne postoji ni statistička šansa da se tako lako preklopi jedinstven problem o kome svi govore. Žao mi je što Saša Radulović nije uspeo da se ostvari na bolji način sa obzirom da je to jako inteligentan čovek i koji ima dosta praktičnog iskustva iza sebe. To je samo dokaz da čovek mora da se bori da se razvija i u fizičkom i u duhovnom smislu, neprestano. Na žalost nekolicina vašeg članstva, a naročito osnivač, razvijali ste se već nekoliko godina uz surovu realnost političke situacije u Srbiji, kontaminacija je tu. Postoje ptice koje nikad ne polete. Ne morate da odustanete, kako vi volite da istaknete, da ponovo poletite, ostaje samo pitanje po koju cenu. Srbija već ima jednog takvog koji takođe ne odustaje, a za cenu ne pita. Ako ste na kraju ovog komentara pod utiskom gitare koju sam pomenuo, onda ste vi gospodin Saša Radulović koji čita tekst, a ako ste u ovom komentaru pod utiskom čoveka koji je izneverio očekivanja ljudi iz svoje okoline, onda ste istinski nepristrasan posmatrač, dostojan predsedničke funkcije.

    • A kako cemo, druze moj nepristrasni da u tvoju pricu uklopimo fuziju pokreta centra sa socijaldemokratskim savezom?

    • Zanimljivo razmišljanje, pa bih prokomentarisao malo i postavio par kontra pitanja, ako dozvolite.
      Predsednika DJB će izabrati skupština, prema unapred određenim pravilima, bila to Branka ili neko drugi. Većina odlučuje, ukoliko pogreše, organizacija će snositi posledice. Takav scenario gledamo u Srbiji najmanje poslednjih 6 godina, mada sam ja sklon tome da kažem da je sudbonosni dan za Srbe bio 1945… Što se tiče Saše, ne znam da li mislite da je uopšte moguće da čovek koji je definisao principe na kojima DJB počiva, može na bilo koji način da ih ugrozi? Neprestano imputiranje čoveku koji je organizaciju stvorio praktično ni iz čega, samo na svoju reputaciju borca protiv krađe državnih para za kratko vreme koje je proveo kao ministar, da uništava tu istu organizaciju mi se čini krajnje besmisleno. Vodeći se uvek onim ‘Cui bono’, ne mogu da uvidim niti jedan objektivan razlog da neko napusti ministarsko mesto, počne da gradi opozicionu organizaciju od nule, temeljenu na principima koje je sam napisao, a zatim krene da je samoinicijativno urušava. Ako imate neko objašnjenje zašto bi Saša to uradio, a da nije da je potpuno lud, pošto u to niko normalan ne može da poveruje, voleo bih da ga čujem.
      Izjave, koliko ja vidim, apsolutno ništa ne ublažavaju, već govore o svim temam onako kakve i jesu: od Kosova i Metohije, i potrebe i vlasti i opozicije da nekako pregura priznavanje nezavisnosti, preko medijskog mraka, pa sve do pozicije Nemačke u kolonizovanju Srbije. Čuti tu istinu nije nimalo lako za nekoga ko u EU gleda kao u raj, ali to je ne čini ništa manje istinitom. Gitara može da se tumači ovako ili onako, jedina neosporna činjenica je da je dala municiju za napade svima koji su jedva čekali da pokrenu narativ ‘Ludi Radule’. Ono što nekako svi zgodno zaborave, je da su i ostali poslanici učestvovali u tom činu, te da nisu tada ukazali onome koje tu ideju predložio da ona možda i nije najbolja, Dakle, ako se traži krivac za posledice tog performansa, imah ih daleko više od jednog ili dva. Kada smo već kod narativa koji se pletu oko DJB, a zapravo najviše oko samog Saše, neprestano se pokreću samo dva: da je autokrata (setićete se prvog napuštanja DJB i one sline Klančeka) i da voli pare (započeto sa izmišljotinom da duguje porez u zemlji u kojoj je najsigurnija stvar prvo da ćeš platiti porez, a zatim da ćeš umreti). Ta dva narativa se od tada ponavljaju u raznim oblicima i verzijama, ali nikada ništa novo. 1/2

    • Priznaćete da je podjednako verovatno da je ljudima koji žele da opljunu po DJB nakon napuštanja, najlakše da upotrebe već postojeći narativ, kako bi naneli maksimalnu štetu organizaciji, a da pritom održe privid kontinuiteta pogubnog ponašanja vrha pokreta. Pri tome, simpatizeri i članovi DJB, koji nisu videli Sašino ponašanje na taj način, su nazivani botovima, plaćenicima, budalama isl. tako da teza da je napadan samo osnivač pokreta jednostavno nije tačna.
      Nastupi narodnih poslanika u Narodnoj skupštini najbolje govore o tome kakav je ko, i na ljudskom i na intelektualnom planu, i to ne važi samo za poslanike DJB. Ne bih zaista ulazio u dublju analizu nastupa svakog od poslanika i vezu sa njegovim karakterom, ali meni je indikativno da oni koji se pozitivno izdvajaju svojim nastupima u skupštini su gotovo sigurno kvalitetni ljudi. Tu dolazimo i do broja poslanika koji je napustio DJB. Prva stvar koju ću pomenuti, je da je elementarna logička greška pozivanje na većinu. Naročito u ovom slučaju gde su poslanici napuštali DJB u tri talasa i osnovali tri različita poslanička kluba. Ako su, pozivanjem na većinu, svi oni upravu, kako je moguće da su u pravu na tri različita načina? Zašto svoju proklamovanu borbu za principe DJB, od kojih je DJB odstupio (još jedna logička greška), nisu nastavili zajedno? Zašto ne osećaju moralnu obavezu da vrate mandat organizaciji za koju su ljudi glasali? To što su i oni učestvovali u radu DJB ne menja činjenicu da su na ime jednog čoveka, i onoga što on predstavlja, ušli u parlament. Postoji još stotinu ljudi, koji se nisu trudili ništa manje od tih poslanika, pa oni nisu završili u poslaničkim klupama. Da li to znači da svi oni treba da odu iz organizacije zato što nisu dobili poslaničko mesto, a uložili su svoje vreme, novac i emocije u izborni proces?
      Na kraju, mislim da je ovo poređenje Saše Radulovića i Aleksandra Vučića krajnje degutantno, međutim uklapa se u narativ o kome sam pisao (autokrata i lopov), pa moram da priznam da me i ne čudi. Poslednju rečenicu, moram da priznam, nisam razumeo. Ukoliko je većina članova još uvek u DJB, kako su iznevereni? U ovom slučaju se ne pozivate na većinu? Samo, ovde se ne radi o tome ko je u pravu, već ko se oseća iznevereno, a osećanja nemaju veze sa logikom, pa je možda i opravdano pozvati se na tu većinu, pogotovo kada je demokratski donela odluku? Pozdrav

  • Bravo Branka, samo napred i hrabro… Očigledno je da najviše zuljate samu vlast,ne voli vas ni tzv opozicija jer bi i oni radili isto što i AV da dodju na vlast… ona priča sa kurtom i murtom, a ne voli vas ni EU jer im jasno kažete da su licemeri, a kad imate članove koji su mekani i na prvu borbu legnu na rudu i prodaju se za pare i beneficije onda je rezultat takav…. Teška borba će biti…. Al na muci se poznaju junaci, teže je nego ono sa Slobom.Da postoje mediji i demokratija DJB bi ovakav kakav je osvojio preko 50posto glasova na bilo kojim izborima…. Srećno

  • Samo se nadam da će izvući pouku o varljivoj meritokratiji, diplomama, ambicijama i integritetu prevelikog broja “akademskih građana”.
    Mudrost i integritet ne uče se u školi, čak naprotiv.
    To ne bi hteli ni da čuju pre dve godine kada je jeka “diploma, stručnost, akademske ambicije i dometi” dostizala krešendo.
    Nadam se da će ovaj put dobro načuljiti uši, otvoriti oči i prestati sa insistiranjem na jeftinim receptima za dobre kadrove.

  • Dopunio bih ako dopustite i pod uslovom da objavite moj prethodni komentar. To da stranka/pokret MORA biti vlasnik mandata u Srbiji, se nekome možda čini ludošću i civilizacijskim nazatkom. Može biti da sam ja lud, i iz moje perspektive mi izgleda da sam normalan. Ne znam, možda.
    Ali ipak mislim da nisam i to mogu dokazati egzaktno:

    2016. parlamentarni izbori, DJB osvaja 6,04 odsto glasova, nešto preko 227.000. To omogućava 16 (šesnaest) mesta u Skupštini Srbije. So far so good. 2018. IAKO NIJE BILO NOVIH parlamentarnih izbora, DJB ima 2 (DVA) mandata i NEMA poslaničku grupu!

    Dakle, BEZ novih izbora, nije bilo ratova, zemljotresa ni vulkanskih erupcija, nije bilo udara asteroida, sa 16 poslanika ste na pali na 2. Dokaz da nisam lud i dokaz da je poslanik vlasnik mandata toliko blesavo i nenormalno da (proečno) normalan čovek to ne može ni da razmatra a time ni da pojmi.
    Ipak, želim vam sve najbolje, da se reorganizujete i da u stranku/pokret primate one kojima NOVAC NIŠTA NE ZNAČI.

    • Tako je Betelgeuse.
      Vezi se za ideju, razvij pozitivnu emociju i podrzi. Dok je ideje dotle i emocije i podrske. Sve ostalo je drugorazredno.
      Inace necete naci one kojima novac nista ne znaci zbog konstrukcije drustvenog sistema u kom zivimo. Ali zato cete naci one kojima je moral, cast i postenje vaznije od novca. Njih treba traziti.
      Sto se tice pameti kazu da je to najpostenije raspodeljena vrednost. Do sad se niko nije pozalio da ima manjak pameti 🙂

  • Pa SNS je najveći preletač u istoriji parlamentarizma, uz to su naprimali u svoje radeove vrlo odgovorne ljude (iako to nije istina)sa nekoliko članskih knjižaca pa ko vele aka ovo propadne ja sam se obezbedio.