Политика Протест Реаговање Спољна политика

ДЈБ упутио протестно писмо амбасадору Француске у Србији Мондолонију

ДЈБ је данас упутио протестно писмо амбасадору Француске у Србији, Њ.Е. Фредерику Мондолонију, због озбиљног пропуста у организацији прославе јубилеја Дана примирја у Првом светском рату чија се централна манифестација одржала пре два дана у Паризу, а на којој је Србију представљао председник Републике, Александар Вучић.

ДЈБ је у свом писму истакао да српски народ никада није заборавио своје савезништво са Француском, али да Француска изгледа јесте заборавила улогу Србије у Великом рату, као и да су организатори у Паризу више водили рачуна о тренутним геополитичким и стратешко-интересним престројавањима, а мање о непобитним историјским чињеницама.

“Србији је током свечаног обраћања председника Макрона испред Тријумфалне капије додељено неугледно и неприкладно место, а на победнички пиједстал, тик уз раме са савезницима, постављени су, између осталих, немачка канцеларка Ангела Меркел и председник самопроглашене Републике Косово, Хашим Тачи. Колико год да је Србија током протеклих деценија економски и социјално девастирана грађанским ратовима и исцрпљујућим међународним санкцијама, те иако мала и бројчано неупоредива са неким другим многољуднијим државама, њено место јесте у првом реду и међу победницима Првог светског рата у којем је, да Вас подсетимо, Немачка поражена, а Косово било део Краљевине Србије, као што је и данас неотуђиви део Србије, у складу са међународним правом и Резолуцијом УН 1244, какав год да је с тим у вези став званичног Париза” – наводи се у тексту протестног писма чији су потписници заменица председника ДЈБ и народни посланик, Бранка Стаменковић и председник Програмског савета и народни посланик, Саша Радуловић.

ДЈБ је истовремено скренуо пажњу да на сајту Француске амбасаде у Београду није озваничено ни на француском ни на српском језику јучерашње усмено извињење амбасадора Мондолонија, па се тако стиче утисак да је реч о тек формалном гесту, а мање о искреном жаљењу због овако озбиљног пропуста којим се понајпре помаже председнику Српске напредне странке да се оправда пред сопственим народом за понижење које је претрпео и прихватио зарад останка на власти.
ДЈБ је замолио амбасадора Мондолонија да протестно писмо проследи Председнику, Премијеру и Министру спољних послова Француске.

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Исправан потез ДЈБ. Треба се одмах договорити са опозиционим странкама само око једне ствари: да се спречи долазак Макрона у Србију по сваку цену. Била би то прва конкретна победа у борби против ове слугерањске власти и подигао би се морал народу. Уједно би се видело ко је све права опозиција и ко је спреман да се бори за стварне интересе Србије.

    • Ja sam za to da se proglasi rat protiv NATOa, Kosova, a gde je Kosovo, tu je i Albanija i šire.
      E TO bi stvarno podiglo moral narodu. Za resto nije toliko važno.

    • “Opozicija” ne sme imati nezavisan stav prema državama EU. Jedino Šešelja AV može isturiti da bi pokazao koliko je on alternativa i Srbiji i EU. Što se tiče dolaska Makrona nemamo taj luksuz da otkažem posetu i koliko god kritikovali AV nije imao drugog izbora u Parizu. Ne smatram da je Srbija ponižena već Francuska kao domaćin. Medjutim mi se možemo obrukati ako AV izvuče na ulicu mnogo botova pa da ispadne da smo dočekali Makrona. To bi bilo poniženje nacije, ujedno i priznanje da je što se tiče protokola bilo sve u redu. Imamo idealnu priliku da ga dočekamo praznih ulica kao Nemce 1941. To bi bio pravi odgovor jednog demokratskog i slobodarskog naroda kakvog nas smatram. Djb bi trebao da se angažuje da ukaže narodu na posledice eventualnog dočeka. Nećete imati podršku u ostalim strankama a isto tako treba paziti da radikalni stav ne bude spinovan kako bi vas povezao sa srs. Obzirom na medijski mrak, težak zadatak ali srećno.