Politika Protest Reagovanje Spoljna politika

DJB uputio protestno pismo ambasadoru Francuske u Srbiji Mondoloniju

DJB je danas uputio protestno pismo ambasadoru Francuske u Srbiji, NJ.E. Frederiku Mondoloniju, zbog ozbiljnog propusta u organizaciji proslave jubileja Dana primirja u Prvom svetskom ratu čija se centralna manifestacija održala pre dva dana u Parizu, a na kojoj je Srbiju predstavljao predsednik Republike, Aleksandar Vučić.

DJB je u svom pismu istakao da srpski narod nikada nije zaboravio svoje savezništvo sa Francuskom, ali da Francuska izgleda jeste zaboravila ulogu Srbije u Velikom ratu, kao i da su organizatori u Parizu više vodili računa o trenutnim geopolitičkim i strateško-interesnim prestrojavanjima, a manje o nepobitnim istorijskim činjenicama.

“Srbiji je tokom svečanog obraćanja predsednika Makrona ispred Trijumfalne kapije dodeljeno neugledno i neprikladno mesto, a na pobednički pijedstal, tik uz rame sa saveznicima, postavljeni su, između ostalih, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik samoproglašene Republike Kosovo, Hašim Tači. Koliko god da je Srbija tokom proteklih decenija ekonomski i socijalno devastirana građanskim ratovima i iscrpljujućim međunarodnim sankcijama, te iako mala i brojčano neuporediva sa nekim drugim mnogoljudnijim državama, njeno mesto jeste u prvom redu i među pobednicima Prvog svetskog rata u kojem je, da Vas podsetimo, Nemačka poražena, a Kosovo bilo deo Kraljevine Srbije, kao što je i danas neotuđivi deo Srbije, u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom UN 1244, kakav god da je s tim u vezi stav zvaničnog Pariza” – navodi se u tekstu protestnog pisma čiji su potpisnici zamenica predsednika DJB i narodni poslanik, Branka Stamenković i predsednik Programskog saveta i narodni poslanik, Saša Radulović.

DJB je istovremeno skrenuo pažnju da na sajtu Francuske ambasade u Beogradu nije ozvaničeno ni na francuskom ni na srpskom jeziku jučerašnje usmeno izvinjenje ambasadora Mondolonija, pa se tako stiče utisak da je reč o tek formalnom gestu, a manje o iskrenom žaljenju zbog ovako ozbiljnog propusta kojim se ponajpre pomaže predsedniku Srpske napredne stranke da se opravda pred sopstvenim narodom za poniženje koje je pretrpeo i prihvatio zarad ostanka na vlasti.
DJB je zamolio ambasadora Mondolonija da protestno pismo prosledi Predsedniku, Premijeru i Ministru spoljnih poslova Francuske.

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ispravan potez DJB. Treba se odmah dogovoriti sa opozicionim strankama samo oko jedne stvari: da se spreči dolazak Makrona u Srbiju po svaku cenu. Bila bi to prva konkretna pobeda u borbi protiv ove slugeranjske vlasti i podigao bi se moral narodu. Ujedno bi se videlo ko je sve prava opozicija i ko je spreman da se bori za stvarne interese Srbije.

    • Ja sam za to da se proglasi rat protiv NATOa, Kosova, a gde je Kosovo, tu je i Albanija i šire.
      E TO bi stvarno podiglo moral narodu. Za resto nije toliko važno.

    • “Opozicija” ne sme imati nezavisan stav prema državama EU. Jedino Šešelja AV može isturiti da bi pokazao koliko je on alternativa i Srbiji i EU. Što se tiče dolaska Makrona nemamo taj luksuz da otkažem posetu i koliko god kritikovali AV nije imao drugog izbora u Parizu. Ne smatram da je Srbija ponižena već Francuska kao domaćin. Medjutim mi se možemo obrukati ako AV izvuče na ulicu mnogo botova pa da ispadne da smo dočekali Makrona. To bi bilo poniženje nacije, ujedno i priznanje da je što se tiče protokola bilo sve u redu. Imamo idealnu priliku da ga dočekamo praznih ulica kao Nemce 1941. To bi bio pravi odgovor jednog demokratskog i slobodarskog naroda kakvog nas smatram. Djb bi trebao da se angažuje da ukaže narodu na posledice eventualnog dočeka. Nećete imati podršku u ostalim strankama a isto tako treba paziti da radikalni stav ne bude spinovan kako bi vas povezao sa srs. Obzirom na medijski mrak, težak zadatak ali srećno.