Mediji Politika Saopštenje Skupština

DJB traži skupštinski anketni odbor o Kopernikusu

DJB je 13. novembra 2018. podneo predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije Predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u vezi sa kupovinom kablovskog operatera Kopernikus Tehnolodži od strane Telekoma Srbije.

U Predlogu koji je potpisao narodni poslanik Saša Radulović se traži da Anketni odbor utvrdi ekonomsku opravdanost, kao i osnovanost parametara i prethodno sprovedenih analiza u vezi sa kupovinom ovog kablovskog operatera.

Neverovatno je da je Kopernikus plaćen 200 miliona evra i da je to duplo više od PKB-a koji je prodat za 105 miliona evra, gotovo četiri puta više od C marketa čiji je većinski paket 2005. godine plaćen 45 miliona evra i četiri puta više od Luke Beograd čiji je većinski paket plaćen 40 miliona evra. RTB Bor je prodat za oko 300 miliona evra, NIS za oko 350.

DJB napred navednim Predlogom eksplicitno zahteva da se utvrdi da li je donošenju ovakve odluke prethodio politički uticaj bilo koje vrste, kao i da se obelodane svi aspekti u vezi sa vlasničkom strukturom Kopernikusa, pre svega po pitanju učešća ljudi bliskih Srpskoj naprednoj stranci (SNS), s obzirom da su na dan 4. juna 2018. prema javno dostupnim podacima iz APR regsitra, vlasnici “Kopernikus Tecnology” bile dve off-shore kompanije, jedna sa Kipra, a druga iz Holandije čiji je opunomoćenik Srđan Milovanović, brat Zvezdana Milovanovića, SNS poverenika za Niš.

Ovom trgovinom SNS vlast je, pored pljačkaške privatizacije koju je nasledila od prethodne vlasti, a koju je nastavila i unapredila, uvela pljačkaško poklanjanje državne imovine preko “arapskih” kompanija, da bi sada uvela i pljačkašku nacionalizaciju, odnosno podržavljenje. Pljačkašku privatizaciju karakteriše prodaja državne imovine budzašto, dok pljačkašku nacionalizaciju karakteriše kupovina bezvredne privatne imovine za ogromne iznose državnih para.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ono sto me strasno zabrinjava je sloboda kojom oni sprovode sve sto su naumili. Ne brinu za eventualnu reakciju naroda. To bi moglo da znaci samo jedno da su dobro cementirali poluge vlasti u svojim rukama i da se ne osecaju ugrozenim. Takoodje da na politickoj sceni, po njihovom uverenju nema nikoga od koga bi zazirali.
    Zivim za dan kad ce odgovarati za svoja dela i sve ono sto je proisteklo iz njih.