Политика Реаговање Саопштењe

ДЈБ оштро осуђује злоупотребу података пензионера од стране СНС

ДЈБ поздравља одлуку повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуба Шабића да покрене поступак надзора у ПИО фонду и Генералном секретаријату Председника Републике након што су појединим корисницима пензија почела да пристижу писма од председника Србије Александра Вучића са ознаком Српске напредне странке (СНС).

Поверенику се, наиме, обратило више грађана корисника пензија којима је у протеклих неколико дана поштом пристигло писмо адресирано на њих с потписом председника Србије и са ознаком СНС.

Повереник је затражио од ПИО фонда да се у року од пет дана изјасни да ли је учинио доступним СНС-у, Председнику Србије или трећем лицу податке о именима, презименима и адресама корисника пензија у Србији и да се, уколико је одговор потврдан, изјасне који је правни основ и сврха оваквог чињењења. Одговарајуће изјашњење Повереник је у истом року затражио и од Генералног секретаријата Председника Републике и од СНС-а.

ДЈБ оштро осуђује овакве злоупотребе личних података ради прикупљања јефтиних политичких поена и сматра да је недопустиво да се пензионерима и даље манипулише након што су им 2014. противуставно и противправно смањене пензије и што им је из џепа током ове четири године отето преко 730 милиона евра. Највећи терет овог СНС отимања пензија су поднели пензионери са месеченим примањима између 25 и 50 хиљада динара.

ДЈБ подсећа да је Скупштини Србије, заједно са Синдикатом војних лица Србије, поднео амандман којим захтева враћање отетих пензија оштећеним пензионерима с обзиром да није постојао нити један законски основ да до оваквог смањења пензија дође, али да је СНС већина предвођена Ристичевићем и Мартиновићем тај амандман одбила. ДЈБ је потом поднео законски предлог којим би се пензионерима вратиле све отете пензије. СНС већина одбија да овај законски предлог уврсти у дневни ред скупштине.

Слање писама пензионерима јесте само још једна у низу срамних злупотреба прерогатива власти и јефтиног политиканства на штету Србије и њених грађана.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар