Politika Reagovanje Saopštenje

DJB oštro osuđuje zloupotrebu podataka penzionera od strane SNS

DJB pozdravlja odluku poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića da pokrene postupak nadzora u PIO fondu i Generalnom sekretarijatu Predsednika Republike nakon što su pojedinim korisnicima penzija počela da pristižu pisma od predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa oznakom Srpske napredne stranke (SNS).

Povereniku se, naime, obratilo više građana korisnika penzija kojima je u proteklih nekoliko dana poštom pristiglo pismo adresirano na njih s potpisom predsednika Srbije i sa oznakom SNS.

Poverenik je zatražio od PIO fonda da se u roku od pet dana izjasni da li je učinio dostupnim SNS-u, Predsedniku Srbije ili trećem licu podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija u Srbiji i da se, ukoliko je odgovor potvrdan, izjasne koji je pravni osnov i svrha ovakvog činjenjenja. Odgovarajuće izjašnjenje Poverenik je u istom roku zatražio i od Generalnog sekretarijata Predsednika Republike i od SNS-a.

DJB oštro osuđuje ovakve zloupotrebe ličnih podataka radi prikupljanja jeftinih političkih poena i smatra da je nedopustivo da se penzionerima i dalje manipuliše nakon što su im 2014. protivustavno i protivpravno smanjene penzije i što im je iz džepa tokom ove četiri godine oteto preko 730 miliona evra. Najveći teret ovog SNS otimanja penzija su podneli penzioneri sa mesečenim primanjima između 25 i 50 hiljada dinara.

DJB podseća da je Skupštini Srbije, zajedno sa Sindikatom vojnih lica Srbije, podneo amandman kojim zahteva vraćanje otetih penzija oštećenim penzionerima s obzirom da nije postojao niti jedan zakonski osnov da do ovakvog smanjenja penzija dođe, ali da je SNS većina predvođena Rističevićem i Martinovićem taj amandman odbila. DJB je potom podneo zakonski predlog kojim bi se penzionerima vratile sve otete penzije. SNS većina odbija da ovaj zakonski predlog uvrsti u dnevni red skupštine.

Slanje pisama penzionerima jeste samo još jedna u nizu sramnih zlupotreba prerogativa vlasti i jeftinog politikanstva na štetu Srbije i njenih građana.

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ejjjj ljudi,on salje pismo detetu koje prima porodicnu penziju 15000 din. I plus posebno pismo majci deteta sa logom SNS-a…
    O cemu se ovde radi ????