Преносимо

Посланичке оставке равне чуду

Административни одбор утврдио је јуче да су се стекли услови за престанак мандата троје посланика ДЈБ-а, Душана Павловића, Јасмине Николић Ратка Јанкова, који су поднели оставке и предложио Скупштини Србије да то констатује.
Ово троје напустило је ДЈБ одлучило да врати мандат странци на чијој листи су изабрани, а овај њихов потез Милорад Мирчић (СРС) и Бранка Стаменковић (ДЈБ) оценили су као врло частан.

Када би сви посланици, који су напустили странке захваљујући којима су сели скупштинске клупе, учинили исто, опозициони део Скупштине Србије изгледао би знатно другачије, али потез ово троје је толико редак да је готово раван чуду.

У актуелном сазиву, поред ово троје посланика ДЈБ-а, само још два посланика су поступила овако, Марко Младеновић, који је, после преласка СНС, вратио мандат СРС-у, Милош Бошковић, који је марту напустио ДЈБ одмах и вратио мандат. ДЈБ на чијем челу је био Саша Радуловић ушао је парламент са 16 посланика, тренутно има само два, Радуловића и Бранку Стаменковић, пошто су сви, осим поменуто четворо, задржали мандат када су напустили странку, што им закон, наравно, омогућава.

Сви који су мандат задржали тврдили су или тврде да им он припада, да су га добили од грађана да ће се доследно борити за оригинални програм странке на чијој листи су изабрани. Странка је, дабоме, тај програм, по њима напустила.

ДЈБ је прави пример колико је прича томе како је неко стекао мандат, благо речено, апсурдна, будући да је овај покрет кандидате за посланике изабрао на јавном конкурсу. Позвали су све који желе да буду кандидати да се пријаве, људи су се јављали тако је направљена листа. Једини кога је шира јавност са те листе знала био је Саша Радуловић, доста ужем кругу, Душан Павловић. Они који су добили мандате упознали су се непосредно пред улазак парламент у Пионирском парку.

ДЈБ је, такође, пример апсурдности закона, који прописује да је посланик власник мандата да, кад некоме престане мандат, парламент улази први следећи са изборне листе. Тако је, када је Милош Бошковић поднео оставку, мандат добила Нада Костић, која је много пре тога напустила ДЈБ прешла ДС. Било је трагикомично слушати њено обраћање новинарима после потврде мандата.

Костићева је, између осталог, рекла да је заборавила да је на тој листи да је, кад су је позвали да јој кажу да је добила мандат, решила да то искористи, јер је то добра прилика за промоцију. Она је потом прешла ПОКС, који је део посланичког клуба СНС-а, па
брже боље напустила ПОКС сада се води као самостални посланик. Костићева држи конференције зановинаре, које новинари не посећују, али, будући да се оне преносе на скупштинском сајту, Костићева прича скупштинску камеру минимум пола сата, потом тај снимак качи на друштвене мреже представља то као своју велику активност парламенту.

Остали посланици, који су напустили ДЈБ распоредили су се три посланичке групе то су били Клуб самосталних посланика (троје
из ДЈБ-а, Зоран Живковић, лидер Нове странке, Мариника Тепић, која је парламент ушла као члан
ЛСВ-а Ненада Чанка) клубови од по пет посланика ДЈБ-а, „Слободни посланици” „Политика мора бити другачија”,
овај последњи се већ распао, попгго су Павловић, Николићева и Јанков поднели оставке. Саша Радуловић Бранка Стаменковић, једини који су остали посланици ДЈБ-а, имају шансу да поново добију посланички клуб, под условом да им следећи кандидати са изборне листе нису исти као Нада Костић.

Прелетачи су хронична болест српског парламента. Није било ниједног сазива који је ова бољка заобишла, актуелном сазиву једном делу опозиције тешко је похватати са које је листе ко ушао парламент. Шта год рекли законски власници мандата, грађани сасвим сигурно нису гласали за оно што сад имају једном опозиционом делу парламента. Tо ће им врло јасно рећи на неким наредним изборима, уколико било ко од њих реши да се изборну трку укључи са својом самосталном листом.

 

Мирјана Чекеревац, Политика

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Poslanici koji nisu vratili mandat su stavili vlastiti interes na prvo mesto i zabili noz u ledja onima koji su ih izabrali. Znaci da je njihov osnovni cilj bio licni materijalni interes, a ne da budu jedna zdrava opozicija koja je potrebna u svakoj civilizovanoj drzavi.
    Svaka vlast koja nema zdravu opoziciju se otme kontroli i preraste u diktaturu.
    Jedanaest vasih bivsih poslanika su izdali interes gradjana koji su im verovali. Oni nisu izdali samo vasu stranku, izdali su sebe i svoju decu, kao i buduca pokolenja.
    Mi smo jadan narod kome su najveci neprijatelji oni kojima verujemo.
    Listu tih 11 poslanika treba zalepiti na svakom drvetu u svakom gradu i naselju gde ste imali vecinu glasova.
    Mozda imaju jos malo postenja i svesti koji ce proraditi kad se nadju na stubu srama.
    Dobar marketing cini cuda zapadu.
    Druga opcija je, da ih otkupite od kompeticije. Ljudi su jeftina roba, mozda ih kupite nazad ako ponudite vise od kompeticije. Ponudite malo vise od “cetvrt leba i pastetu”.

    • Полупропорционални изборни систем је бољи у овом случају, посланици који би хтели да задрже мандат би могли на једну страну…

  • Narodni poslanici koji su napustili DJB, a zadržali svoja poslanička mesta u Skupštini Srbije zadržavaju i sva svoja lična primanja koja im isplaćuje Skupština Srbije, naravno ako se nisu odlučili da zadrže svoja lična primanja koja su imali pre izbora za narodne poslanike. Sa druge strane, Zakon o finansiranju političkih aktivnosti članovima 16 i 17 precizira način finansiranja političkih subjekata čiji su kandidati izabrani za narodne poslanike, tako da DJB finansijski ništa ne gubi odlaskom narodnih poslanika koji su izabrani na listi DJB. Inače, DJB je na izborima za narodne poslanike 2016. izašao sa kompletnom listom od 250 kandidata, pa se sada postavlja pitanje, a zašto sa te redosledne liste ne izabere nove osobe i popuni upražnjena mesta svojih narodnih poslanika. Verovatno ih je slučaj Nade Kostić, redovne profesorke Medicinskog fakulteta u Beogradu koju je DJB predložio na upražnjeno mesto narodnog poslanika »izučio«, pa nisu sigurni, da ih i ti novi narodni poslanici neće odmah po »ustoličenju« napustiti kao što je to uradila i Nada Kostić. Više je nego očigledno, da su nadležni u DJB selekciju i formiranje kandidatske liste za izbore 2016. uradili »na lepe oči« i to im se danas i »sveti«.

  • Vas su najviše hteli da rasture.
    Trn ste u oku i poziciji i opoziciji, i ovim “investitorima” koji nas kolonizuju do te mere da već koliko sutra neće ni biti bitno ko je na vlasti.
    Ova vraćanja mandata su i mogla da dodju samo iz Djb-a, jer se to,od poslanika Djb-a i očekivalo.
    Ali,neko je izgleda, baš dobro “posolio”