LOKAL Војводина Саопштењe

Лиманци против урбаниста

У току јучерашњег дана одржана је јавна расправа у Плавој сали Скупштине Града поводом урбанистичког плана генералне регулације Лимана. Иницијатива грађана “Сачувајмо Лиман од бетона” позвала је суграђане да узму учешће у јавној расправи о урбанистичком планирању на Лиману. Сала је, међутим, била сувише мала да прими све грађане заинтересоване да одбране зелене површине око својих зграда и спрече још један покушај урбицида у Новом Саду, а расправа је организована ad hoc и нетранспарентно, без поштовања законске одредбе о најави овакве седнице, што су грађани замерили присутнима из управе Града, надлежној Комисији за планове и градским урбанистима.

Вишња Баћановић из иницијативе „Сачувајмо Лиман од Бетона“ упозорила је да се планом изградње гаража нарушава амбијентална целина Лимана, односно изглед, слободни простор, безбедност, па и чистоћа локација на којима је планирана изградња. Директор ЈП Урбанизам Душан Миладиновић је изјавио да се овде присутни урбанисти баве планирањем, али да немају везе са реализацијом, што је изазвало негодовање присутних грађана, који су поставили оправдано питање чему служе овакви планови уколико не бивају реализовани на терену, као што је случај са зеленим површинама најављеним у склопу ТЦ Променаде. Наведени су још и примери планираних а нереализованих паркинг места у Park City-ју и Идеи у улици Народног фронта, при чему инвеститори нису сносили никакву одговорност.

Присутни су били и грађани из иницијативе “Не дамо парк – улице Бошка Бухе и Милице Стојадиновић против бетонирања”. Прва примедба односила се на изградњу гараже у непосредној близини зграда, те је предложено зонирање паркинг места уместо тога, док се други део односио на изградњу предшколске установе у овом кварту, за коју је потпуно нејасно из ког разлога се планира баш овде, с обзиром да у непосредној близини постоји неколико ПУ, па се грађани с правом питају хоће ли људи из других делова града уписивати децу на лиманима или је логичније да се вртићи граде у деловима града у којима је то потребније.

Присутни градски урбанисти и представници управе могли су чути од грађана Лимана још једно подсећање на чињеницу да су управо грађани преко самодоприноса и обавезних издвајања у фондове за стамбену изградњу и јавно уређење, већ платили и своје стамбене просторе и постојеће урбанистичко уређење, које је изграђено у складу са нормама заједничког становања, а које садашњи представници власти упорно желе да наруше. Власт је претходних година тиме и креирала проблеме са паркирањем у целом граду, излазећи у сусрет потребама приватних инвеститора у трци за профитом. Грађани су дали до знања хиљадама потписа да желе сами да одлучују о свом животном простору. Постојеће зелене површине у Граду морају остати нетакнуте, а градски оци на челу са градоначелником Вучевићем, морали би убудуће добро да размисле о приоритетима, уместо што грађанске иницијативе оптужују за политизацију петиција и протеста.

Градски одбор “ДЈБ” Нови Сад

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар