Политика Саопштењe Спољна политика

Србија не треба да усвоји Глобални споразум УН о миграцијама

Делегација Србије предвођена СНС министром Зораном Ђорђевићем јуче је тајно, без икакве јавне дискусије приступила Споразуму УН о миграцијама на Међународној конференцији у Маракешу (Краљевина Мароко) коју је отворио генерални секретар УН, Антонио Гутереш, а на којој се окупљенима обратила и немачка канцеларка Ангела Меркел.

САД, Италија, Пољска, Аустрија, Чешка, Мађарска, Бугарска, Естонија, Аустралија, Израел, Швајцарска и Летонија су одбиле да усвоје овај УН споразум, а главни разлози одбијања су неспојивост његових прокламованих циљева са законима, политиком и интересима ових земаља, као и чињеница да задире у њихов суверенитет. Србија је требало да заузме исто становиште и стане уз земље које су одбиле овакав споразум.

Проблем миграната и миграција је важно и комплексно питање, али овај УН споразум се не бави узроком већ искључиво последицама. Предложена решења иду у корист појединих земаља као што је Немачка које су жељена дестинација, а на штету неких других земаља као што је Србија. У Белгији, Хрватској и Естонији се води озбиљна унутарполитичка дебата и питање ратификације овог документа остаје отворено. Нејасно је зашто је председник Србије тихо и тајно подржао овај споразум без икаквог јавног оглашавања иако су све земље на путу миграната од Грчке до Немачке или већ јавно напустиле споразум или дискутују о његовом напуштању.

Питање које се намеће јесте да ли је потписивање овог споразума део диктата канцеларке Меркел који председник СНС-а без поговора извршава и да ли заузврат подршци политике Немачке према мигрантима и политици претварања Србије и Балкана у извор јефтине радне снаге председник СНС-а добија подршку Немачке за останак на власти?

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Pre dve godine sam na jednom sastanku rekao da mi se cini da ce biti problema sa migrantima tj planom o njihom naseljavanju. Mnogi su me gledali sa nevericom, a licno mi je Sasa tad rekao da je to minoran broj ljudi koji prolazi kroz Srbiju i nema nameru da ovde ostane. I bio je u pravu oni ne zele da ostanu ovde ali neki drugi i te kako imaju nameru da ih nama utrape.

  • Meni nije jasno odakle vama snaga da se boriste? Srbija je izgubila ratove, ljude koji misle i sada je red da nestane i da poneki put bude spomenuta samo u istorijskim knjigama. Prosta evolucija na delu, slaba, mala i nezasitcena zivotinja prva strada u dzungli. Prirodna selekcija i evolucija. U vestima se ne izvestava sta migratni rade i sta se vec uveliko desava na ulicama. Narod koji je to dozvolio sebi, i ne treba da postoji.