Politika Saopštenje Spoljna politika

Srbija ne treba da usvoji Globalni sporazum UN o migracijama

Delegacija Srbije predvođena SNS ministrom Zoranom Đorđevićem juče je tajno, bez ikakve javne diskusije pristupila Sporazumu UN o migracijama na Međunarodnoj konferenciji u Marakešu (Kraljevina Maroko) koju je otvorio generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, a na kojoj se okupljenima obratila i nemačka kancelarka Angela Merkel.

SAD, Italija, Poljska, Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Estonija, Australija, Izrael, Švajcarska i Letonija su odbile da usvoje ovaj UN sporazum, a glavni razlozi odbijanja su nespojivost njegovih proklamovanih ciljeva sa zakonima, politikom i interesima ovih zemalja, kao i činjenica da zadire u njihov suverenitet. Srbija je trebalo da zauzme isto stanovište i stane uz zemlje koje su odbile ovakav sporazum.

Problem migranata i migracija je važno i kompleksno pitanje, ali ovaj UN sporazum se ne bavi uzrokom već isključivo posledicama. Predložena rešenja idu u korist pojedinih zemalja kao što je Nemačka koje su željena destinacija, a na štetu nekih drugih zemalja kao što je Srbija. U Belgiji, Hrvatskoj i Estoniji se vodi ozbiljna unutarpolitička debata i pitanje ratifikacije ovog dokumenta ostaje otvoreno. Nejasno je zašto je predsednik Srbije tiho i tajno podržao ovaj sporazum bez ikakvog javnog oglašavanja iako su sve zemlje na putu migranata od Grčke do Nemačke ili već javno napustile sporazum ili diskutuju o njegovom napuštanju.

Pitanje koje se nameće jeste da li je potpisivanje ovog sporazuma deo diktata kancelarke Merkel koji predsednik SNS-a bez pogovora izvršava i da li zauzvrat podršci politike Nemačke prema migrantima i politici pretvaranja Srbije i Balkana u izvor jeftine radne snage predsednik SNS-a dobija podršku Nemačke za ostanak na vlasti?

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pre dve godine sam na jednom sastanku rekao da mi se cini da ce biti problema sa migrantima tj planom o njihom naseljavanju. Mnogi su me gledali sa nevericom, a licno mi je Sasa tad rekao da je to minoran broj ljudi koji prolazi kroz Srbiju i nema nameru da ovde ostane. I bio je u pravu oni ne zele da ostanu ovde ali neki drugi i te kako imaju nameru da ih nama utrape.

  • Meni nije jasno odakle vama snaga da se boriste? Srbija je izgubila ratove, ljude koji misle i sada je red da nestane i da poneki put bude spomenuta samo u istorijskim knjigama. Prosta evolucija na delu, slaba, mala i nezasitcena zivotinja prva strada u dzungli. Prirodna selekcija i evolucija. U vestima se ne izvestava sta migratni rade i sta se vec uveliko desava na ulicama. Narod koji je to dozvolio sebi, i ne treba da postoji.