Kosovo i Metohija Politika Reagovanje Saopštenje

DJB najoštrije osuđuje najavu formiranja Vojske Kosova

DJB najoštrije osuđuje i izražava veliku zabrinutost zbog današnje odluke Prištine da usvoji zakone o transformaciji svojih bezbedonosnih snaga u vojsku. Ovaj potez zveckanja oružja Prištine predstavlja direktnu pretnju svim građanima Srbije na teritoriji Kosova i Metohije. DJB zahteva hitnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije na kojoj bi se raspravljalo o situaciji na Kosovu i Metohiji i odgovoru Srbije.

Odluka Prištine predstavlja flagrantno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, u direktnoj je suprotnosti sa važećim regionalnim sporazumima i preti da dovede u opasnost mir i stabilnost na Balkanu.

DJB poziva Vladu Republike Srbije da hitno zatraži sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija i zahteva da Savet bezbednosti preko svojih organa na Kosovu i Metohiji ukine ovu odluku Prištine jer je u suprotnosti za Rezolucijom 1244. Podsećamo da po Rezoluciji 1244 Savet bezbednosti ima i nadležnost i obavezu da se stara o sprovođenju Rezolucije 1244 i da poništi sve odluke lokalnih organa autonomije koje su u suprotnosti sa njom.

Potpuno je jasno da svaka suverena zemlja na svetu na vojne pretnje odgovara jačanjem svojih vojnih snaga. Balkanu ovakav razvoj događaja nije potreban. Ovo bi posebno moralo biti jasno i Savetu bezbednosti UN, ali i Evropskoj uniji koja direktno podržava jednostrane poteze Prištine.

DJB već duže vremena predlaže Vladi Republike Srbije da promeni svoju politiku na Kosovu i Metohiji i preduzme sledeće preventivne korake:

Zamrzne sve briselske razgovore dok Priština ne osnuje Zajednicu srpskih opština na čije se osnivanje obavezala pre 6 godina kada je potpisala Briselski sporazum;
Usvoji nacrt Zakona o Kosovu i Metohiji koji je u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244, a koji Ustav zahteva;
Proglasi Briselski sporazum ništavim zbog neispunjenja obaveza od strane Prištine u roku od 3 meseca i vraćanje institucija Republike Srbije u skladu sa Zakonom o Kosovu i Metohiji.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Kako nam se predsednik prenemaze kao nije znao sta ce biti i kao nije vec ranije pristao na sve ovo.
    Resenje koje predlaze DJB nije nasao za shodno ni da ga pljune. Predpostavljam da pokret nije ni ocekivao drugaciju reakciju ali je ideja bila da kad jednog dana budemo sudili Vucicu nece moci da se vadi kako nije bilo druge vec je morao prihvatiti to “jedino” resenje. Sa druge strane predlog pokreta za KiM i ignorisanje vlasti na neki nacin u sadasnjem vremenu razotkriva politiku nase vrhuske i za cije interese radi.

  • Po rezoluciji 1244 Srbija ima pravo da na Kosovo i Metohiju pošalje 1000 vojnika, zar ne? Može da vrati pregovore u Savet bezbednosti UN, gde su Rusija i Kina, dakle da ne bude Euleks. Može da pozove ruske mirovne trupe na Kosovo, Rusi će rado doći…