Autorski tekst Politika Protest

EU koja podržava autokratu je prava adresa za zahteve sa protesta

Svaki protest bi morao da ima zahteve, da ti zahtevi budu razumni i da budu upućeni na pravu adresu. Zahteve treba da napišu građani, ne stranke. Zahtevi treba da budu iznadstranački. Stranke treba da podrže zahteve.

Vučić nema nameru da odseče granu na kojoj sedi: medijski mrak i manipulacija izborima. Prava adresa je EU koja podržava autokratu i bez koje bi grana na kojoj sedi pala.

Zahtevi treba da budu jednostavni, malobrojni i jasni svima. Iznadstranački. Glavni cilj su: SLOBODNI I FER IZBORI. Mislim da zahtevi treba da se koncentrišu na to da se postigne taj cilj. Zato je adresa za te zahteve EU, ne Vučić.

EU je koren problema sa autokratama na Balkanu. Usmeravanjem protesta ka EU, oni koji podržavaju EU će moći da provere licemernost EU pred velikim brojem građana. Za one koji su protiv EU, to je prilika da se uključimo u evropski talas nezadovoljstva protiv EU. Obe grupe su na dobitku. DJB je u ovoj drugoj grupi.

Recimo protestne šetnje od ambasade do ambasade koje podržavaju autokratu i sve ovo što radi u Srbiji. Da mediji u njihovim zemljama prenesu kako je ispred njihove amabasade u Beogradu protestvovao veliki broj građana jer su njihove vlade zaboravile “evropske vrednosti” i podržavaju Vučića.

O autoru

Saša Radulović

U Skupštini se najsnažnije suprotstavio partijskom zapošljavanju, borio se protiv pljačkaških zakona, protiv subvencija stranim firmama u kojima naši radnici rade za minimalac, za vraćanje neustavno otetih penzija i plata. Podneo je brojne ustavne inicijative i krivične prijave protiv Aleksandra Vučića.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Najzad neko da predoži nešto logično, a novo. Mislim da je jedino tako moguće uticati na AV da dozvoli kolikotoliko oslobađanje medija. Nego, gde je DJB u ovim protestima? Pojavljuje li se neko od funkcionera DJB u tim šetnjama ili su to samo neki preostali malobrojni članovi? Ili ste gadljivi na prethodnu vlast? Izvinite gospodo, ovo je građanski bunt i MORATE da se pojavite tamo bez obzira što su u toj koloni Đilas&CO.

  • Bravo Radulovicu, pravo u centar. EU mora ozbiljno shvatiti zahteve protesta jer ce se u suprotnom ici na bojkot. I tu ideju treba razraditi i preuzeti inicijativu i plasirati je u pravo vreme. Jos za izbore u Lucanima se razmisljalo o bojkotu (Jeremic intervju) tako da bi DJB imao siroku podrsku za to. Hapsenje opozicije u Lucanima, otvorena represija, medijski mrak su pokazatelji da je to jedini nacin delovanja. EU ce morati onda da razgovara jer ce zbog bojkota na vlasti u Srbiji biti nelegitiman rezim, a onda je sve otvoreno. I jos nesto, molim vas, nikakvi napadi na bivse clanove (uzeo mandat od DJB pa se demek igram politike) i ostalu opoziciju koja je protiv AV. Sve ce to samo da se iskristalise. Ideja je ono sto pobedjuje i vodi gradjane na ulici. Ideja ce na kraju i doneti politicku podrsku. Smatram da ste kao pioniri nove politike i nacina delovanja sposobni da izvedete nesto sto se desilo npr. u Italiji. Nemamo mi vremena da cekamo na transfer nove politicke tehnologije 15 godina. Ziveli!

  • Bas tako. Gledam proteste i drago mi je sto djb nisam videla iako znam da podrzavaju. Nesto od njih treba napraviti. Malo deluje tuzno i uzaludno kako se od starih kadrova zele napraviti promene. Mozda i moze, samo bolje osmisliti. Radule uvek sa najboljim predlozima, definise ono sto vec mislim. No jedina nada je da opet preuzmu ideju kao svoju, a i to je nesto, sto je radule vec govorio. Verujem da djb ima podrsku kod mladih i cestitih ljudi koji nisu toliko glasni kao hejteri jer imaju svoje aktivne i ispunjene zivote i ko bi bacao vreme na diskusiju sa ljudima bez znanja, razumnosti i ostalo. I lepo je sto su vas hejteri sad ostavili na miru, misle vrvtn da se raspadate i da tu vise nema posla za njih. Sad konacno nema zlih komentara nego samo obicnoh ljudi, e to je pravo osvezenje.

  • Slažem se da zahtevi moraju da budu jednostavni, malobrojni i svima jasni. Predlažem i korak dalje, da bude samo jedan zahtev:

    – Prisustvo parlamantarne opozicije na RTS-u, na prvom programu u udarnom terminu 3x nedeljno.

    Samo malo bolje furmulisati ovo što sam rekao… Ne razvodnjavati dalje sa drugim zahtevima… Hajde da prvo dobijemo ovu bitku!

  • Pa svojom podrskom Vucicu EU se je legitimisao kao deo problema a ne resenja bez obzira na njihove pobude.
    Problemi se prevazilaze ili izbegavaju a resenja prihvataju.

  • Ta EU je podrzava i S Milosevica dok je radio protiv interesa srpskog naroda – od dejtonskog sporazuma pocetkom 1996. pa do kraja 1998.

  • 1. Šetnje do pojedinih ambasada kao znak nezadovoljstva zbog podrške nenarodnom tj nedemokratskom režimu.
    2. Šetnje do pojedinih ambasada kao znak nezadovoljstva zbog delovanja protiv interesa Srbije.