Mediji Saopštenje

Za medije u Srbiji tužba protiv Dojče Vele nije vest

Dan nakon što je 2016. godine nemački državni propagandni kanal Dojče Vele u javnost lansirao lažnu priču da Saša Radulović duguje milion dolara poreza u SAD, ta se laž našla na naslovnicama čak 5 dnevnih listova u Srbiji, dok je prostor na unutrašnjim stranicama za nju našlo još 3. Štampani mediji su ovoj laži posvetili preko 3.000 cm2 svog prostora.

Dan nakon što je DJB juče medije obavestio da je Saša Radulović tužio Dojče Vele zbog ove laži i to ne u Srbiji nego u Nemačkoj, nijedan jedini dnevni list u Srbiji nije smatrao da je to vest za naslovnu stranu. Štaviše, samo jedan dnevni list je smatrao da je to uopšte vest koju treba objaviti (na 7. strani i na samo 19 cm2).

Nakon što je Dojče Vele 5. avgusta 2016. godine u javnost lansirao laž o poreskom dugu Saše Radulovića, do kraja avgusta štampani mediji su ovoj kampanji provlačenja kroz blato nevinog čoveka posvetili ukupno 314 tekstova, a elektronski mediji skoro puna dva sata (107 minuta). S obzirom da DJB obaveštenje o tužbi koja je podneta protiv Dojče Vele juče nije preneo nijedan jedini elektronski medij, sa žaljenjem konstatujemo da mediji u Srbiji svoj posao objektivnog izveštavanja javnosti o važnim događajima u javnom životu Srbije jednostavno – ne obavljaju.

Mediji u Srbiji jednoglasno podržavaju politiku “EU nema alternativu”. Nemačka dominira Evropskom unijom i kolonizuje ceo prostor Balkana, pa i Srbiju. Sve što može na bilo koji način ugroziti ovako zacrtanu, pogubnu budućnost Srbije kao nemačke kolonije, za medije u Srbiji nije zanimljivo. Iz tog razloga ni država Srbija, ni mediji u septembru nisu posvetili vreme i prostor obeležavanju stogodišnjice slavnog proboja Solunskog fronta, jednom od najsvetlijih trenutaka srpske istorije i najvažnijem događaju Prvog svetskog rata koji smo vodili protiv Nemačke. Iz tog razloga mediji danas ne posvećuju pažnju ni vesti da je lider DJB, Saša Radulović, tužio nemački državni propagandni medijski kanal Dojče Vele.

Podsećamo: samo dva meseca nakon što je 2016. godine DJB ušao u Narodnu skupštinu Republike Srbije kao najjača opozicija, Dojče Vele je u javnosti lansirao lažnu priču da lider DJB Saša Radulović duguje preko milion dolara poreza u SAD i da je zbog toga 2005. godine “utekao” u Srbiju. Zbog ove laži je DJB pretrpeo i još uvek trpi veliku političku štetu.

Nakon komplikovanog i dugotrajnog procesa prikupljanja dokaza u SAD, Saša Radulović je u novembru 2018. godine podneo tužbu protiv Dojče Vele u Bonu. Nemački sud je ovu tužbu prihvatio i uputio u redovnu sudsku proceduru u decembru 2018. godine.

Saša Radulović je angažovao poreskog stručnjaka Majkla DŽ. Dezmonda iz Kalifornije koji je u junu 2018. godine napisao izveštaj koji je sastavni deo tužbe i koji pobija sve tvrdnje Dojče Velea. U međuvremenu, predsednik SAD Donald Tramp je Majkla DŽ. Dezmonda u avgustu ove godine nominovao za svog Glavnog savetnika za Federalnu poresku upravu (Chief Counsel of the IRS).

Ovo je parnica u kojoj građanin Srbije tuži propagandni kanal vlade Nemačke, u kojoj je glavni svedok i stručnjak koji je sačinio izveštaj – glavni savetnik predsednika SAD za Federalnu poresku upravu (IRS). Očekujemo da će nemački sud pokazati da u Nemačkoj, za razliku od Srbije, postoji podela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku i da je sudska vlast zaista iznad izvršne.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Treba sprečiti barbarizaciju medija u Srbiji i naterati ih da objave Vaše informacije. Barbarizaciji medija mora doći kraj, ali svaki novinar koji učestvuje u barbarizaciji medija treba da odgovara za širenje ne istine i dezinformacija, a tim poslom ne treba dalje da se bavi. Novinari moraju biti svesni koliko materijalne i ne materijalne štete nanesu na neku ličnost, kad ne tačno informišu! Koliko štete se nanosi i Srbiji i njenom narodu! Koliko bi narod u Srbiji lepše živeo da nije barbarizacije medija! Novinari, razmislite malo šta je vaš posao? Objektivno informisanje ili laži?

  • Šteta što to nije istina, ja lično bih bio zadovoljan da ste Ameriku oštetili bar za milijardu dolara. Šalim se, naravno. Samo budala je mogao da poveruje u takvu glupost da neko može američkim porezdžijama ostati dužan ma i jedan dolar, ali ovo je Srbija gde je tako nešto moguće. Ta “vest” je lansirana da bi se skrenula pažnja sa poreskih dugova Pinka, Kurira, Informera i raznih tajkuna bliskih vlasti. Napred Saša, oderi švapskog Informera!