Саопштењe Скупштина

ДЈБ поднео измене закона којим се спречавају злоупотребе код изградње малих хидроелектрана (МХЕ)

ДЈБ је данас упутио у скупштинску процедуру три предлога закона чијим усвајањем би се увео ред у области изградње малих хидроелектрана. Изградња објеката у заштићеним подручјима природе се укида, а ван њих само уз израду студије о утицају на природну околину и одобрење надлежних државних органа.

Жртвовање природних лепота Србије, посебно наших река, зарад финансијских интереса појединаца повезаних са влашћу није у јавном интересу.

Предложеним изменама Закона о заштити природе, утврђује се обавеза државних органа да изврше контролу свих започетих и изграђених објеката. Све локације у заштићеним подручијима морају бити враћене у почетно стање у року од 24 месеца о трошку државе, уз обештећење инвеститора који су градили у складу са тада важећом законском процедуром. У случају кршења закона, инвеститори би били обавзени да плате трошкове враћања у претходно стање.

Све штетне измене закона није донела ова, већ и претходна власт. Изменама закона из 2010.године остављана су мала врата за изградњу објеката у заштићеним зонама природе. Уредбом донетом у априлу 2012.године та вратанца су и искоришћена. Надлежни министар је био Оливер Дулић. Закон је потписао Борис Тадић. Пре ове измене закона и донете уредбе градња у заштићеним подручијима природе није било дозвољено.

СНС овај штетан закон није променио већ је најновијим измена Закона о планирању и изградњи изгласаним на звоце без скупштинсе расправа крајем октобра 2018, инвеститорима максимално олакшано добијање грађевинских дозвола за инвеститоре. У закон је уведен појам “деривациони цевовод” у тачку која дефинише линијску инфрсатруктуру. Тиме је омогућено инвеститорима да без сагласности власника парцела граде деривациони цевовод, гурајући реку у цеви преко туђих парцела. Ово је био и остао један од главних узрока сукоба мештана и инвеститора.

У Закон о процени утицаја на животну средину је тадашња владајућа већина 2004. године уградила врата да се Уредбом одређује за какве објекте је потребно радити студију о процени утицаја објеката на животну средину. Уредба је први пут донета 2005. године, а затим је изменама 2008. године за време министра Оливера Дулића одредила да за мале хидроелектране снаге мање од 2МW студија није обавезна, а да се за снагу већу од 2МW може тражити. ДЈБ је изменом закона увео обавезну процену утицаја за све хидроелектране без обзира на њихову снагу и локацију.

ДЈБ најоштрије осуђује неодговорност ове и претходне власти које дозвољавају уништавање природних лепота Србије зарад брзе зараде инвеститора блиских власти. Од увођења вишестраначја у Србији пре скоро 30 година власти се смењују, али буразерска економија и корупција остају. Када дође до смене власти, нова власт штити претходну, тако да и поред очигледне чињенице да је Србија опљачкана, нико за то није одговарао. ДЈБ ће то променити.


Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • ДЈБ је доследно политичка организација са конкретним програмом, идејама, и обавезно са освртом на континуитет штетних политичких одлука током времена од 2000.-их до успона СНС. Одлична препорука за неке прве вишестраначке изборе после свргавања режима Александра Вучића!
    Моја подршка је недвосмислена. Истовремено горак жал, због “распада” организације и потирања почетног политичког успеха, и изостанка ценсуса на изборима за скупштину града Београда. Пуно успеха.