LOKAL Autorski tekst Vojvodina

SVO CRNILO CRNE HRONIKE

U svakodnevnim izdanjima pisanih medija preovladavaju rubrike crne hronike. Bombardovani smo natpisima o nasiljima u porodicama, silovanjima, mobingu na poslu, ubistvima mafijaških klanova, sve češćim nesrećama na putevima… Uvek je bilo toga, ali čini nam se, nikad više…

Ako se prisetimo devedesetih, bila je umetnost živeti i preživeti, ali smo imali nadu. A zapravo, bila je to samo uvertira svega ovoga što nam se sada dešava.

Desio nam se višepatrijski sistem, pojavili su se novi likovi na našoj političkoj sceni, a mi smo im se prepustili. Bio je to početak kraja….

Dopustili smo da nam kroje živote, sudbine, jedni su za takve glasali, a drugi bili prinuđeni da se povinuju volji većine. Doveli su nas na granicu egzistencije, proizveli nestašice osnovnih životnih namirnica, uveli u rat…..

Ali oni su i dalje tu, presvučeni u neke nove političke dresove, i dalje nam kroje sudbinu. Igraju se našim sudbinama zarad svojih ličnih interesa i večno nezasitih apetita, a mi, polako, na ovaj ili onaj način, punimo čitulje i rubrike crnih hronika.

Sve preživljene strahote proteklih bezmalo tri decenije, rezultiraju sada u već pomenutim crnim rubrikama… Sva neimaština, strahovi, depresije, bolesti, devastacija i zagađenje prirode, gubitak najbližih po ratištima, gubitak posla, formirali su sliku mentalnog sklopa populacije koja danas živi u Srbiji, a koji nažalost utiču na raspad porodice, kao osnovne ćelije zdravog ljudskog društva. Ovo opet proizvodi nestabilne i nesigurne mlade ljude, koji sada stasavaju i treba da preuzmu odgovornost za sebe i svoj život, društvo i državu u kojoj su rođeni…. A ne znaju kako…. Nameću se alternative: pridružiti se, iz straha ili interesa, negativcima koji vode ovu državu ili napustiti brod koji tone i otisnuti se u neku novu priču, u nekoj drugoj, zdravoj državi, uz večiti žal za ostavljenim dragim im ljudima.

A oni, vinovnici svih nesrećnih sudbina ovog naroda, ne haju. Fokusirani su na još brže, jače, bolje uvećanje svog ličnog imetka, gazeći preko svih leševa i nesreća koje su izazvali. Nije im problem da se presvuku u neki novi politički dres, samo da ostanu nad ćupom, dok je država suspendovana.

Narode Srbije probudi se! Isključite televizore, ne čitajte novine i prekinite njihovo sistematsko programiranje vaših umova o tome kako Srbija ide u dobrom pravcu. Uključite svoj zdrav razum i osvestite činjenicu da Srbija ide u sunovrat.

Jedini način da se izborimo sa nemani koja se nadvila nad nama je da svojom voljom i glasom razuma koji nam je ostao, damo šansu nekim novim ljudima neokaljane prošlosti da nas izbave iz ovog crnila i mraka, a sve već viđene političke figure, koje su nas i dovele do tačke u kojoj se trenutno nalazimo, pustimo da postanu istorija, jer odgovornost nisu pokazali.

Ukažimo poverenje i dajmo konačno šansu novim, čistim ljudima, koji hoće da Srbiju povedu u zaista dobrom pravcu!

Dragana Lukić, DJB Novi Sad

Oznake

DJB

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • U kontrolisanim medijima od strane vlasti se nalaze iskljucivo informacije koje im koriste direktno ili indirektno. Zasto je crna hronika toliko zastupljena? Time se postize nekoliko ciljeva. Prvi da se utera strah u kosti ljudima i dovedu do stanja kukavicke pasivnosti i ravnodusnosti na sve sto se desava. Drugi je da se drzavni aparat u svesti ljudi dozivi kao spas od te objektivno potencijalne opasnosti po svakog od nas.. I treci da se potpuno odagna iz nase svesti odgovornost vlasti za veci deo dogadjaja iz crne hronike.
    Balaseviceva pesma kaze “ne pozeli nista tudje, svi smrtni gresi u tom su grehu”. Kada jedna privilegovana grupa unutar drustva “pozeli tudje” sve nevolje samo pocinju da se umnozavaju i idu do besmisla. Imamo sve materijalne uslove za srecu ali smo nesrecni. Imamo visak stanova a nikad vise podstanara i beskucnika. Imamo visak hrane a nikad vise gladnih…
    Borimo se za drustvo gde oni koji rade ne mogu imati manju platu od one koja moze pokriti elementarne troskove troclane porodice. Tako ce se spreciti neopravdano raslojavanje drustva (i sve lose sto to donosi) i nemoc, ponizenost i beda stanovnistva koja je glavni uzrok punih crnih hronika.