Политика Саопштењe

Отворено писмо грађанима држава чланица ЕУ

Демократија у Србији више не постоји. ЕУ подршка је потпомогла њену смрт.

Демократија и европске вредности су умрле у Србији и на целом Балкану. Заменила их је аутократија на Балкану, послушне вође, контрола медија, манипулација бирачким списковима и крађе на изборима, застрашивање грађана, криминал и корупција, уништавање владавине права, обесмишљавање скупштине, и све ово уз пуну подршку Европске уније. Иако ово има пуну подршку влада ваших земаља, сигурни смо да нема вашу подршку.

Медији у Србији су под политичком контролом и у потпуности су претворени у пропагандну машинерију владајуће партије. Једино што на РТС јавном сервису икад можете чути и видети је – шта ради владајућа већина. Јавности се никада не представљају алтернативне политике такмаца владајуће већине. Опозициони лидери се у медијима појављују само у негативном контексту, док су кампање блаћења и лажне вести – норма.

Скупштина Србије није место на коме народни посланици воде расправу о важним политичким питањима. Скупштина Србије је место на коме народни посланици владајуће коалиције систематски злостављају посланике опозиције. (Не, “злостављају” није прејак израз.) Владајућа коалиција користи скупштинску говорницу да би клеветала опозиционе посланике, да би их вређала и ширила лажи о њима током директног преноса седница на РТС-у, притом им не дозвољавајући да се одбране од тих неоснованих напада. Скупштина Србије је у потпуном хаосу и дубоко дисфункционална и због тога што је владајућа коалиција користи као средство за доношење закона изузетно упитног квалитета, без много промишљања о томе какве ће све проблеме изазвати током примене, и у којој мери ће практично промовисати корупцију.

Изборни процес је изманипулисан, а резултати избора се намештају уз помоћ лукавих метода које је осмислила владајућа коалиција. Опозиционе политичке партије немају приступ медијима и јавном РТС сервису. Радници запослени у јавном сектору по наређењу морају да присуствују политичким митинзима партије на власти, под претњом отказом. Гласачи се уцењују и застрашују да гласају за Српску напредну странку, да без посла не би остали они или чланови њихове породице. Гласови се такође отворено купују за новац, пакете намирница, па чак и “бесплатне лекарске прегледе” у неусловним канцеларијама Српске напредне странке. Бирачки спискови садрже на стотине хиљада умрлих лица, омогућавајући плодно тло за манипулацију гласовима.

Јавни сектор запошљава људе искључиво по основу критеријума лојалности владајућој партији, без обзира на то да ли је неко уопште квалификован за посао, нити да ли има валидну диплому или ју је просто купио на црном тржишту. Јавни ресурси се преливају у приватне џепове неколицине привилегованих људи који су или чланови владајуће коалиције, или су у блиској вези с њом. Истовремено, здравство, школство и систем социјалне заштите пропадају у све дубљу рупу, лишавајући грађане било какве пристојне услуге. Корупција цвета.

Упркос свему томе, већ скоро 20 година високи ЕУ званичници и челници држава чланица ЕУ пружали су аутократским режимима у Србији своју недвосмислену подршку, описујући ноћну мору у којој су грађани Србије заробљени веома похвалним епитетима, попут: “Србија напредује” и “Србија иде у добром правцу”. Последњи пример овакве скандалозне подршке којим је великодушно обасипан аутократски режим у Србији десио се пре само неколико дана, када је Дејвид Мекалистер, Председник Одбора за спољне послове Европског парламента, посетио Београд. Уместо да ускрати подршку тренутној власти до успостављања основних демократских вредности, господин Мекалистер је био решен да саботира опозиционе посланике у бојкоту дисфункционалне Народне скупштине.

Уколико су нам демократски принципи важни, правац у коме Србија иде никако се не може назвати “добрим”. Једини правац у коме Србија иде је – правац који води у отворену диктатуру.

Просто је несхватљива доследност с којом државе чланице ЕУ нису само пропустиле да заштите демократију у Србији, већ су уместо тога промовисале аутократски режим који је демократију једноставно укинуо. Ниједна држава чланица ЕУ у сопственој земљи никад не би дозволила било шта од онога што сматра – добрим правцем за Србију.

Европске вредности су очигледно разведене од бирократске ЕУ супер-државе, макар кад је реч о другим европским земљама. Демократија у Србији није умрла само зато што је аутократски режим Српске напредне странке приграбио моћ и киднаповао све гране власти и независне државне институције зарад сопствених криминалних партијских интереса, већ је у доброј мери демократија у Србији умрла и зато што је у овој драми ЕУ играла важну улогу.

Грађани Европе се буде из ноћне море зване ЕУ. Грађани Србије, као толико пута до сада, стоје и стајаће уз грађане Европе којима демократија и европске вредности нису само празне политичке речи ЕУ бирократа и политичара на власти, већ насушна потреба свих грађана. ЕУ није Европа. ЕУ је зло које подржава зло на Балкану. Европи је потребан другачији пројекат, заснован на демократији, европским вредностима и суверенитету држава Европе. У мају, грађани Европе ће имати прилику да кажу “не” ЕУ бирократама и сачувају свој суверенитет и демократију.

Била једном једна демократија. Нека јој је вечна слава уз благослов ЕУ.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Da li vam je jasno kako se Srbija tretira u EU? Znate li da samo nekoliko zemalja u Evropi nisu okarakterisane kao zapadne? To su: Srbija, BiH, S. Makedonija, Albanija. Zemlje kao Bugarska, Rumunija, Hrvatska…su zapadne. Zašto je to važno?
    Deo migranta iz EU se treba prebaciti u nezapadne zemlje (to su bile otvorene debate na danskom radiju 24/7), i sigurne zemlje koje su blizu konfliktnih područja. Srbija je baš zgodna za takav transfer, ima mesta za najmanje milion migranata sa bliskog istoka. EU će veoma rado platiti po migrantu, računa se oko 6.000 evra, dakle za milion oko 6 milijardi evra. Znajući stepen pohlepe i nepostojanje najosnovnijeg patriotskog osećaja, nije teško zaključiti da bi ovakve vlasti to oberučke prihvatile. Za EU je to sitniš koji rešava ogromne probleme, jer se zbog ogromnih kulturoloških razlika, migranti ne mogu integrisati. U Srbiji ne postoji strategija ni za koju oblast, već se vlasti služe devizom – uzmi sve što možeš, najbrže što možeš. Osećaj za vlastiti narod ne postoji, postoji samo lična korist. Uz poslovičnu snishodljivost srpskih vlasti, dodavanje materijalnog faktora predstavlja dobitnu kombinaciju. Dobitnu za sve, osim za Srbiju.
    Za pristalice EU i one koji se nadaju da će Srbija ikad ući u taj klub: mislite li da ako se ovaj scenario ostvari (budite sigurni da hoće ako ne budete branili nacionalne interese), da će EU ikad primiti Srbiju u svoj klub? Sa Srbijom bi (OPET) primila sve migrante kojih se rešila, pa logički – to nije opcija.