LOKAL Војводина Саопштењe

Како коалиција Чанак-Вучевић о трошку грађана помаже “Променади” да остане сува…

За потребе привременог одвођења воде из дренажних бунара у току пробног рада Тржног центра “Променада”, компанија НЕПИ Реал Естате, као Наручилац и ЈКП “Водовод и канализација”, као Извршилац, склопили су Уговор чији је предмет пројектовање и изградња два привремена прикључка на технички систем канализације. Уговор је закључен и ступио је на снагу 1. марта 2019. године и важиће док траје пробни рад предметног пословног објекта.

На овај начин заправо се уз помоћ једног новосадског јавног предузећа приводи намени објекат приватног инвеститора. Наиме, јасно је да би процедура у оваквом случају подразумевала да надлежна инспекција наложи инвеститору да САМОСТАЛНО ИЗГРАДИ систем одвођења вода, с обзиром да се инвеститор већ самим пројектом определио за такозвану активну изолацију објекта (испумпавање подземних вода током читавог века објекта), а из разлога смањења трошкова изградње. ТРАЈНО РЕШЕЊЕ проблема одвођења вода подразумевало би посебан пројекат инвеститора за изградњу мреже за црпљење воде, независне од градске канализације, а чије би извођење могло да кошта од неколико стотина хиљада до пар милиона евра. На овај начин, међутим, ЈКП “Водовод и канализација” оствариће ПРИВРЕМЕНО РЕШЕЊЕ за износ од око 17 000 евра. Привремени прикључак на новосадску канализациону мрежу штеди новац инвеститора и не решава трајно питање подземних вода испод “Променаде”.

Али оно што је најважније нагласити, јесте чињеница да новосадска КАНАЛИЗАЦИОНА МРЕЖА НЕ МОЖЕ ДА ПОДРЖИ овакво решење на дужи период. Последица дуготрајног упумпавања воде у систем врло вероватно ће после одређеног времена довести до разноразних кварова, а који ће се санирати о трошку градског водовода и канализације. Поред тога, у случајевима већих падавина, засигурно ће доћи до ИЗЛИВАЊА КАНАЛИЗАЦИЈЕ. Околни објекти на насељу Лиман биће угрожени.

Све ово говори у прилог чињеници да је “Променада” ПАРТИЈСКИ ПРОЈЕКАТ, чију изградњу од почетка прате различите афере и нерегуларности, при чему грађани још увек не знају ГДЕ ЈЕ ЗАВРШИО НОВАЦ ОД ПРОДАЈЕ ПАРЦЕЛЕ нити како се догодило да инвеститор остане дужан извођачима износ од преко 2 милиона евра, те да са рачуном у блокади и БЕЗ УПОТРЕБНЕ ДОЗВОЛЕ дочека отварање.

Покрет “Доста је било” наставиће да поставља ова питања све док не чујемо одговоре надлежних, а који евидентно рачунају на то да ће се јавност током времена утишати и заборавити на њихове коруптивне делатности.

ГО “Доста је било”, Нови Сад

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар