LOKAL Војводина

Опирање одрођене пoкрајинске власти неминовном

У току данашњег дана поново сам поднео ургенцију председнику Скупштине Аутономне Покрајине Војводине, поводом траженог одговора на посланичко питање државаном чиновнику Мировићу. Подсетио сам том приликом Иштвана Пастора на његову надлежност гледе Игора Мировића, као Председника Скупштине АПВ наспрам председника Покрајинске Владе. Чињеница  да су коалициони партнери, никако не значи да треба да сарађују и у урушавању достојанства највишег органа власти у Покрајини, игноришући питање посланика, чија је кандидована политика освојила поверење 53.317 грађана АП Војводине на изборима 2016. 

Подсећамо поново на чињеницу да су посланичка питања важан вид парламентарне контроле над радом извршне власти. У уређеним регионима и државама, опозиција утиче на дневни ред седница и председава најважнијим и највећим бројем одбора скупштина. Потпуно супротно домаћој пракси, која гуши сваки дисонантни тон, ширећи лажну слику успешности своје власти. Тиме тежиште политичке борбе сама измешта из парламената у ванинституционалне уличне видове демократског плурализма. Верујем да је питање потенцијалне дискриминације међу посланицима власти и опозиције, питање за власт. Без обзира на то, дужност председника Покрајинске Владе је да одговори, а председника Скупштине да га у случају потребе подсети на ту обавезу и да инсистира заједно са послаником да сходно пословнику, одговор добије у року од 8 дана, осим у ретко сложеним питањима када је то највише месец дана.

Ми не одустајемо, те смо упорни, на свој пристојан начин, у решености да систем доведемо у склад са Статутом и суштинском контролом представника народне воље над радом бирократије, која се евидентно опире, заборављајући да протек времена читаву ствар чини још непријатнијом по њих и захтева додатне одговоре. Зашто нису једноставан одговор дали у предвиђеном року?

Александар Зеленски, посланик  у Скупштина АП Војводине из  Доста је било

Бахатост државног службеника Мировића

ZelenskiPoslPitanje

Ознаке