LOKAL Vojvodina

Opiranje odrođene pokrajinske vlasti neminovnom

U toku današnjeg dana ponovo sam podneo urgenciju predsedniku Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, povodom traženog odgovora na poslaničko pitanje državanom činovniku Miroviću. Podsetio sam tom prilikom Ištvana Pastora na njegovu nadležnost glede Igora Mirovića, kao Predsednika Skupštine APV naspram predsednika Pokrajinske Vlade. Činjenica  da su koalicioni partneri, nikako ne znači da treba da sarađuju i u urušavanju dostojanstva najvišeg organa vlasti u Pokrajini, ignorišući pitanje poslanika, čija je kandidovana politika osvojila poverenje 53.317 građana AP Vojvodine na izborima 2016. 

Podsećamo ponovo na činjenicu da su poslanička pitanja važan vid parlamentarne kontrole nad radom izvršne vlasti. U uređenim regionima i državama, opozicija utiče na dnevni red sednica i predsedava najvažnijim i najvećim brojem odbora skupština. Potpuno suprotno domaćoj praksi, koja guši svaki disonantni ton, šireći lažnu sliku uspešnosti svoje vlasti. Time težište političke borbe sama izmešta iz parlamenata u vaninstitucionalne ulične vidove demokratskog pluralizma. Verujem da je pitanje potencijalne diskriminacije među poslanicima vlasti i opozicije, pitanje za vlast. Bez obzira na to, dužnost predsednika Pokrajinske Vlade je da odgovori, a predsednika Skupštine da ga u slučaju potrebe podseti na tu obavezu i da insistira zajedno sa poslanikom da shodno poslovniku, odgovor dobije u roku od 8 dana, osim u retko složenim pitanjima kada je to najviše mesec dana.

Mi ne odustajemo, te smo uporni, na svoj pristojan način, u rešenosti da sistem dovedemo u sklad sa Statutom i suštinskom kontrolom predstavnika narodne volje nad radom birokratije, koja se evidentno opire, zaboravljajući da protek vremena čitavu stvar čini još neprijatnijom po njih i zahteva dodatne odgovore. Zašto nisu jednostavan odgovor dali u predviđenom roku?

Aleksandar Zelenski, poslanik  u Skupština AP Vojvodine iz  Dosta je bilo

Bahatost državnog službenika Mirovića

ZelenskiPoslPitanje

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar