Saopštenje Skupština

EU i SNS serviraju lažnu opoziciju u Skupštini

Pritisnuti kritikama da SNS obesmišljava rad Narodne skupštine u kojoj su opozicioni poslanici izloženi maltretiranju i vređanju, u kojoj im se uskraćuje pravo na reč i u kojoj njihovi zakonski predlozi nikad ne uspevaju da dođu na dnevni red zasedanja, vladajuća koalicija na čelu sa SNS-om, uz svesrdnu podršku EU, pokušava da uz pomoć lažne opozicije stvori privid normalizacije stanja u parlamentu, kako bi se opozicioni poslanici privoleli da okončaju nedavno započeti bojkot.

Nema sumnje da su se SNS i EU upravnici pozoriša na ovaj korak odlučili nakon što je portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić, pre dve nedelje bojkot parlamenta ocenila kao neprihvatljiv, te parlament označila kao mesto na kome se vode debate, gde se raspravlja o važnim političkim pitanjima i sprovode reforme, iako Evropska komisija vrlo dobro zna da je ovakav opis parlamenta u Srbiji tek u domenu teorijske rasprave.

Predsednica Narodne skupštine, Maja Gojković, zakazala je za 20. mart 2019. godine sednicu na čijem dnevnom redu se nalaze predlog jedne rezolucije i jedan zakonski predlog narodnih poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), stranke koja u Novom Sadu vrši vlasti u koaliciji sa SNS-om, zbog čega je u republičkom parlamentu zaradila reputaciju lažne opozicije. Suprotno dosadašnjoj praksi stavljanja više desetina zakonskih predloga na dnevni red i njihovog objedinjavanja u jednu raspravu, Gojković je ovom prilikom objavila dnevni red sa samo ove dve tačke: Predlog zakona o finansiranju AP Vojvodine i Predlog rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o Vojvodini, čiji su predlagači iz redova LSV-a.

DJB neće učestvovati u ovoj šaradi koja ima za cilj da obezbedi alibi za neodgovorne izjave EU zvaničnika o neprihvatljivosti bojkota parlamenta i iza koje ne stoje iskrene namere da se u Narodnoj skupštini konačno uspostavi demokratska procedura u radu. Da je vladajuća većina stvarno rešena da parlamentu vrati funkciju najvišeg organa vlasti u zemlji, na dnevnom redu bi se našli opozicioni predlozi zakona o formiranjima anketnih odbora o zloupotrebama i korupcionaškim aferama u javnim preduzećima, čime bi se ojačla preko potrebna i najvažnija kontrolna funkcija Skupštine nad radom izvršne vlasti.

DJB se nada da će i ostali opozicioni poslanici prozreti ovu jeftinu predstavu SNS-a i ostati dosledni u bojkotu rada parlamenta u kome SNS zloupotrebljava poziciju moći, drži funkcije predsednika svih skupštinskih odbora u svojim rukama, skupštnsku govornicu koristi za vređanje i diskreditaciju političkih protivnika, izriče novčane kazne isključivo opozicionim poslanicima i o zakonskim predlozima glasa na zvonce.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • sve tacno i lepo receno ali kako mislite da to sazna siri krug ljudi, ako vas nema u skupstini?
    I opet pitam, sta bi sa obecanjem da cemo videti kako se radi u skupstini, samo kad udju poslanici djb?

    • Poštovani, bojkotuju se samo sednice, naši narodni poslanici obavljaju sve druge obaveze u Narodnoj skupštini.