Саопштењe

Седам година од смрти Верице Бараћ

Данас се навршава седам година од смрти Верице Бараћ, хероине српске политичке сцене и пионирке у борби против корупције у Србији.

Верица Бараћ се од 2003. године па све до своје смрти 2012. године налазила на челу Савета за борбу против корупције. Током своје богате каријере, указивала је на високу корупцију у државном врху, нарочито када је реч о политичкој контроли медија, коју је разоткрила у “Извештају о притисцима и контроли медија у Србији” 2011. године. Представљајући тај извештај, нагласила је да су медији у Србији заробљени и да је власт контролу над медијима успоставила преко Срђана Шапера и Драгана Ђиласа, најближих сарадника тадашњег председника Србије Бориса Тадића.

Након њене смрти, њен рад на разоткривању политичке контроле медија наставила је Мирослава Миленовић, чији су извештаји потврдили постојање још горих коруптивних механизама током власти Александра Вучића који је просто преузео већ постојећу структуру, па чак и људе који су преко ноћи променили дрес.

Верица Бараћ указивала је и на то да независне институције не функционишу или су под контролом власти, да нема никакве контроле трошења буџетског новца, као и да контрола медија уништава демократске процедуре. Апеловала је да Агенција за борбу против корупције коначно успостави неопходне процедуре за контролу финансирања странака и њихових политичких кампања.

Критиковала је и катастрофално лошу реформу правосуђа тадашње власти која је у једном дану без посла оставила 840 судија без икаквог права на жалбу.

Верица Бараћ истраживала је и случајеве 24 спорне приватизације у Србији, које нажалост, ни садам година након њене смрти, упркос свим прикупљеним доказима, још увек нису добиле свој судски епилог.

Верица Бараћ је својим храбрим деловањем задужила Србију, јер је била предводник борбе против корупције када тим послом нико није имао смелости да се бави. Србија чува успомену на њену бескомпромисну борбу за праведну Србију.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Treba dati nekoj velikoj ulici njeno ime…ako to nije vec uradjeno…
    Mada kakvih sve likova ima cije ime i preyime nose nase ulice, ne bi bio red da se Verica nadje medju njima…Mozda neka druga ideja…bitno je da bude upamcena.
    Valjda ce sazreti svest kod nas da nam oni koji pokusavaju da urede drustvo cine njvecu korist. Nista se sa tim ne moze meriti…