Војводина

Шта се заправо догађа са пречишћавањем зрењаниске воде?

Крајем децембра месеца прошле године када је постројење за пречишћавање воде пуштено у пробни рад ни на крај памети нам није било да четири месеца након тога нећемо знати ништа више осим да је постројење и даље у пробном раду.

Преко портала Града Зрењанина и осталих медија информисани смо да је прошле недеље добијена цитирам: „санитарна сагласност за коришћење Фабрике“. Пошто није објашњено, важно једа се нагласити да то није одлука санитарне инспекције да се укида забрана за пиће воде из зрењанинског водовода, већ да је то само једна од претходних сагласности која је давно требала да буде исходована и као таква за грађане нема никакав практичан значај.

Са друге стране о ономе што је важно немамо никакве информације, па можемо да закључимо да смо од чисте воде још увек далеко. Не знамо ништа о мешовитој комисији (мешовито јер чланови треба да буду представници и града и извршиоца услуге пречишћавања воде) која треба да испрати пуштање у рад постројења. О тој комисији не знамо ништа због једног од 3 разлога:

  1. Није дошло време да се формира јер постројење није спремно или квалитет воде није такав да може да да се пусти у рад.
  2. Град није заинтересован да за пуштање у рад постројења, односно услуге пречишћавања коју је сам наручио.
  3. Комисија је формирана али се имена крију од јавности. Ово би значило да се постројење из неког разлога пушта у рад тајно.

Зашто нам је ова комисија важна? Зато што треба да испрати мерења параметара који су уговором о пречишћавању воде дефинисани. Између осталог то је истовремено мерење квалитета пречишћене воде уз мерење капацитета постројења.

Подсетићу вас да на предлог Доста је било из Зрењанина кроз иницијативу „Заједно за воду“, да у име града, један члан комисије буде професор Божо Далмација, најеминентнији стручњак из ове области, од децембра нико није одговорио.

Александар Коровљев
Градски Одбор Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар