Vojvodina

Razlozi dolaska kineskog proizvođača guma u Zrenjanin

Pored Zrenjanina, na 100 hektara zemlje koje je dobio od grada, kineski proizvođač automobilskih guma Šandong Linglong će izgraditi fabriku vrednu skoro milijardu evra. Važno je napomenuti da se radi o investiciji u proizvodnji, a ne u Zrenjanin. Od te investicije grad će imati 1200 novih radnih mesta, a u gradsku kasu će se slivati novac od nekih lokalnih taksi uključujući i porez na zarade. U kojoj meri će ova investicija uticati na dolazak drugih sličnih kompanija i na investiranje u putnu infrastrukturu još uvek ne možemo da procenimo.

Da bi bolje razumeli razloge dolaska kineskog proizvođača guma važno je da znamo sledeće:

Motivi dolaska stranih kompanija nisu razvijanje naše domaće privrede. Motor razvoja privrede su uvek domaća preduzeća. Motiv dolaska stranih kompanija treba tražiti u činjenicama:

  • Srbija je na glasu da je država jeftine radne snage kojoj cenom rada konkurišu samo nekoliko najsiromašnijih zemalja Evrope. Strani investitori nikada neće ponuditi plate koje su iznad proseka. Naprotiv obično će to biti plate koje su bliže zakonskom minimalcu. Imamo recimo slučaj očigledno pogrešne procene pompezno najavljivane kompanije “Yazaki” u Šapcu, koja posle godinu dana nije uspela da zaposli planirani broj radnika jer je ponudila platu od 25.000 dinara.
  • Ne smemo zaboraviti da je politika države subvencionisanje novih radnih mesta. Za svako novo radno mesto dobijaju se novčane subvencije u iznosu od nekoliko godišnjih plata, plaćene državnim novcem (novcem svakog od nas). Imamo slučaj kompanije Yura u Leskovcu koja je to iskoristila i rešila da preseli deo proizvodnje u Albaniju i zatvori ta nova subvencionisana radna mesta posle 5 godina, a to je ubrzo nakon što su ove subvencije na radna mesta potrošene.
  • Nisu zanemarljivi i uslovi koji se tiču dobijanja zemljišta, nepostojanja ekoloških normi i strogih zahteva zaštite životne sredine koje treba zadovoljiti.

Ako zanemarimo male plate i subvencije upravo ovaj zadnji segment zaštite životne sredine nama Zrenjanincima treba da bude posebno interesantan.

Pre nešto više od godinu dana, Ministarstvo životne sredine Narodne Republike Kine odlučilo je da uvede strožije ekološke norme zbog narastajućeg zagađenja vazduha. Ovim normama su posebno pogođene provincije Činlin, Džidženg i Šandong.

Najveći zagađivači su proizvođači plastike i guma. Tamošnji proizvođači guma su zbog poskupljenja proizvodnje rešili da proizvodnju izmeste u države sa manjim ekološkim zahtevima.

Posle godinu dana traganja, Šandong Linglong našao je da je baš „Srbija u Evropi najpogodnija za njihovu proizvodnju“. Ovim ekološkim aspektom bi tek trebali ozbiljnije da se pozabavimo.

Mi u DJB smo prilično zabrinuti jer više od 10 godina nismo u stanju da se izborimo sa kafilerijom, stanovnici Lukućeva ne mogu da se izbore sa Vineksom, a dolazi nam fabrika koja vazduh može da zagađuje mnogo kompleksnije i intenzivnije.

Aleksandar Korovljev
Dosta je bilo Zrenjanin

DJB Zrenjanin

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bravo za ovaj izuzetno znacajan tekst koji vodi osvescivanju gradjana i politicara. Predlazem da DJB od Vlade i od same firme zatrazi informacije o uticaju projekta na zastitu zivotne sredine i kompletne planove o zastiti zivotne sredine i da to zatrazi to u Parlamentu, republickom, pokrajinskom, gradskom, u svim anktetnim odborima i gde god moze.

    Iz iskustva znam da su inspektori za zastitu zivotne sredine veoma strogi, samo se nadamo da ovde nece popustiti.

    DJB-u ostaje da budno prati razvoj ovog projekta i da reaguje na svako krsenje domacih zakona o zastiti zivotne sredine koji su inace kompleksni ali i strogi, samo ih treba postovati…