Говор Политика

(Видео) Бранка Стаменковић у Савету Европе: У скупштини Србије говор мржње се толерише и промовише

Елвира Ковач, посланица владајуће већине, данас је у Савету Европе представила извештај о нацрту Резолуције о улози и одговорности политичара да се боре против говора мржње и нетолеранције.

Бранка Стаменковић је на истом заседању рекла да би била веома захвална Елвири Ковач када би у Стразбуру поделила са присутнима визију како ће се резолуција примењивати у Народној скупштини Републике Србије када је тамо говор мржње норма, те да се он веома често и толерише и промовише.

– Подсетила бих Елвиру Ковач на једну веома ружну епизоду у скупштини, када је једној опозиционој посланици остављена цедуља на столу у сали скупштине на којој је писало “курво усташка”. Када се пожалила председници скупштине, њена жалба је одбачена уз образложење да цедуља није остављена током заседања, већ током паузе, упркос чињеници да су починиоци и током заседања гласно добацивали исте те речи овој посланици, рекла је Стаменковић.

– У овом нацрту Резолуције можемо прочитати да “политичари имају обавезу да хитно и недвосмислено осуде говор мржње, пошто би ћутање могло бити протумачено као одобравање или подршка. Стога љубазно молим госпођу Ковач да се изјасни да ли сматра да је председница скупштине Србије овом приликом не само пропустила да осуди говор мржње, већ га је и промовисала? Такође, да ли је госпођа Ковач оптимиста или песимиста када је реч о будућем понашању политичара који су задужени за глатко одвијање парламентарне дебате у Србији, т.ј. да ли очекује промену у односу на будуће епизоде говора мржње, након усвајања ове Резолуције? Молим Вас реците ми да је мој песимизам неоснован, завршила је Бранка Стаменковић.