Деманти Политика

Бранка Стаменковић се не противи повратку делегације Русије у Савет Европе

У појединим српским медијима појавила се нетачна и злонамерна тврдња о активности посланице и председнице ДЈБ Бранке Стаменковић на априлском заседању Скупштине Савета Европе, оптужујући је да је у оквиру дебате о Извештају и резолуцији под називом “Улога и мисија Парламентарне скупштине: главни изазови за будућност” заступала став против поновног учешћа делегације Руске Федерације у раду овог међународног тела.

ДЈБ подржава руску делегацију уколико одлучи да оконча свој бојкот заседања Скупштине СЕ. Руску делегацију нико никад није ни истерао из Савета Европе, већ су сами одлучили да престану да присуствују заседањима Скупштине СЕ. Обавештавамо јавност да Бранка Стаменковић уопште није узела учешћа у овој дебати, да није говорила у пленуму. Медији су очигледно само пренели још једну обману владајуће већине, а да нису питали Бранку Стаменковић за мишљење.

Бранка Стаменковић је на априлском заседању Скупштине Савета Европе узела активног учешћа у дебати о одговорности политичара у борби против говора мржње, наводећи примере из српског парламента, као и у дебати о осуди сексизма у политичкој арени, осврћући се на погубну улогу политички контролисаних медија у дискредитацији жена политичара по основу чињенице да су – жене. Последњег дана заседања говориће о улози друштвених мрежа у политичким кампањама.

Савет Европе је организација којој равоправно припадају све земље Европе, тако да су и Србија и Русија чланице Савета Европе. Савет Европе није ЕУ. Унутар Савета Европе, посланици из различитих земаља припадају различитим, сродним посланичким групама и унутар њих заступају политике за које су их бирали грађани у њиховим матичним државама. Доста је било припада посланичкој група Европских конзервативаца и реформиста која у Скупштини СЕ окупља еврoскептике и противнике ЕУ, залажући се за Европу суверених демократских држава.

ДЈБ је противник политике “ЕУ нема алтернативу” коју води СНС, противник уништавања демократије, слободе медија, владавине права у Србији коју спроводе СНС и владајућа већина. ДЈБ је противник крађе избора, манипулације бирачким списковима, застраживања гласача коју спроводи СНС. ДЈБ је противник закона које је доносила и доноси владајућа већина и садашње и бивше власти, закона који иду на штету грађана, а користе само банкарском глобализму. ДЈБ је противник колонизације Србије коју спроводи СНС и противник претварања Србије у земљу јефтине радне снаге. Због свега овога, ДЈБ и СНС нису у истој делегацији. ДЈБ заступа интересе грађана Србије. СНС заступа сопствене интересе одржања на власти и интересе банкарског глобализма који их је довео на власт. Бранка Стаменковић је једини заступник интереса грађана Србије у Савету Европе.