Ауторски текст Економија Политика

Влада спасава банке на рачун грађана и буџета

Влада заједно са банкарима спрема “решење” за кредите у швајцарцима чији је једини циља да заштити банке. Баш као и сви закони које је и ова и претходна власт донела, и овај служи да заштите интересе страних банака и великих корпорација.

Врховни касациони суд Србије је, баш као и судови 13 европских земаља (Аустрија, Италија, Француска, Немачка, Шпанија …), прогласио индексиравње у CHF ништавим. То значи да банке морају да конвертују све кредите у динарске, јер су у својим уговорима саме написале да дају кредите у динарима и да обештете све које су до сада оштетили, посебно оне које су иселили из станова.

Уместо да се не меша даље у посао судова и да банке плате пуну цену свог покушаја преваре грађана Србије, укључујући и нематеријалну штету, Влада Србије се утрпава након пресуде суда и покушава да заштити банке.

Незаконити кредити индексирани у CHF су формално укинути одлуком НБС 2011. Уместо да банке тада разреше ситуацију, оне су наставили да незаконито цеде грађане још 8 година, а многима чак и отеле станове. Сада очекују од Владе да им сво то незаконито деловање озакони законом.

Светска финансијска криза коју су изазвале највеће светске банке 2008. године, а пре свих три централне банке које штампају сав новац у западном свету (амерички ФЕД, европска ЕЦБ и Банка Јапана), и која је човечанство коштала хиљаде милијарди долара, су на крају платили грађани, порески обвезници, а банке и њихови власници (петнестак моћних породица) су изашле из свега далеко богатије него пре кризе.

Заштита интереса банака је основ данашњег колонијализма. Банке и медији чију су власници на све могуће начине подржавају политичаре који су спремни да зарад сопствених интереса штите интересе банака против интереса грађана који су их бирали.

Србија је изгубила суверенитет и постала колонија. И бивша и садашња власт не раде у интересу грађана већ штите интересе крупног банкарског капитала који им заузврат дозвољава да у земљи несметано крадуцка за себе. Млађан Динкић је симбол свих тих власти и бивше и садашње. Синиша Мали је нови оперативац истих интереса.

Ове власти су нам донеле увођење судских извршитеља, нотара, промене свих закона који се тичу банака на директан или индиректан начин и стављање банака у привилегован положај.

Ваља нам се пробудити. Овај закон се не тиче само преварених грађана. Тиче се свих пореских обвезника. Банке морају платити цену своје похлепе и покушаја преваре грађана Србије.

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • За господина Радуловића,

    Све сте лепо написали и разумели, али не знам зашто истрајавате на томе да три централне банке штампају сав новац на свету, када то није истина и лако се може проверити. За једно поподне, ако знате где да тражите. Од три набројане ЦБ, само амерички ФЕД емитује новац када задужује америчко министарство финансија. Са друге стране, ЕЦБ није пустила у оптицај ни један једини евро, јер не даје кредите ни владама, ни банкама. Исто тако се понаша и ЦБ Јапана.

    Када пословним банкама затреба готовина, оне мењају постојећи жирални новац (које саме стварају и убацују у оптицај путем кредита, па после убирају путем камата и накнада) за новчанице централне банке. У том смислу, и ЕЦБ и “наша” НБС су претворене у услужни сервис пословних банака које су прави и истински креатори, тј. монополисти у креирању новчане масе. За то им не требају штампарске пресе, јер се све ради преко салда текућих рачуна, тј. књиговодствено. Као што имате безготовинска плаћања, тако имате и безготовинско креирање новца. Можда није по закону, али тако се ради. Не верујте, проверите.

  • Bravo Radulovicu,kao i uvek ono sto vi kazete ili napisete se odlicno uklapa, kao objasnjenje, u ono sto mi vidimo oko sebe.Za razliku od objasnjenja koje nam sluzbe plasiraju kroz usta njihovih eksponenata na vlasti.
    Treba sad iskoristiti situaciju kad je narod poprilicno nezadovoljan i vlascu i tkz. opozicijom za prodor djb~a u svest naroda kao jedine opcije koja je i racionalna, i nacionalna, i postena…

  • Sasa samo da znas, mene si ,,kupio,, pre nekoliko godina kada si na ovom sajtu ostavio obrazac za podnosenje prigovor FONDU PIO, od tog dana sam u tuzbi za PROTIVUSTAVNO OTIMANJE penzija, u proramu DJB je bio i resavanje CHF kredita, tada kada su svi cutali o ovom problemu. Obicne gradjane VISKOKA politika neinteresuje, vec ovakva zivotna piranja. Ovaj LEX je obicna farsa, ozakonjenje pljacke gradjana od strane banaka. Politicari bi morali imati vise sluha za svoje gradjane i cesce ih podrzavati.