Политика Саопштењe

Александра Томић побегла од расправе на Одбору за мониторинг Савета Европе

Иако је 17. маја на састанку Одбора за мониторинг Савета Европе у Лондону на дневном реду била и расправа о Србији, шефица српске делегације при Скупштини СЕ, Александра Томић из СНС-а, прескочила је ово заседање.

Суочена са ситуацијом у којој би пред Одбором морала да одговара на коментаре Бранке Стаменковић, народне посланице и председнице ДЈБ, шефица Томић је очигледно проценила да јој се више исплати да расправу у потпуности избегне. Унутар радних тела Савета Европе СНС нема могућност искључивања микрофона и ускраћивања речи Бранки Стаменковић, као што то редовно чини у Народној скупштини Србије. Знајући то, Александра Томић је побегла од своје обавезе представљања Србије на Одбору за мониторинг.

Савет Европе није ЕУ. Савет Европе је организација која окупља све државе Европе. У Савету Европе ЕУ бирократе, Немачка и најјача ЕУ политичка групација ЕПП чије је СНС члан, немају главну реч и не могу да заштите СНС. ЕУ већ дуже време покушава да маргинализује Савет Европе и постави се као једини представник држава Европе.

Србија се налази у процесу мониторинга од самог приступања Савету Европе, 2003. године. Одбор за мониторинг периодично припрема извештаје о стању демократије, владавине права и људских права у Србији, анализирајући у којој мери је Србија испунила стандарде на које се обавезала приликом приступања овој европској организацији. Тренутно је у изради један такав извештај, који ће након усвајања на Одбору постати јаван и доћи на дневни ред заседања Скупштине Савета Европе.

Актуелна власт већ годинама од Савета Европе тражи да Србија изађе из процеса мониторинга, али шансе за то су изузетно мале, јер оцене независних међународних организација за праћење медијских слобода и слобода уопште, јасно говоре о назадовању. Србија је на листи медијских слобода пала за 31 место у последње три године, а међународна организација Фридом Хаус деградирала је Србију из категорије “слободних” у категорију “делимично слободних” земаља.

Очекује се да нови извештај о Србији буде усвојен у Скупштини Савета Европе до краја 2019. године.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Aleksandra Tomic je jedna od ljigavijih na politickoj sceni, ex DSS kadar koja “nije mogla da smisli” Vucica ni radikale, naprednjake… A u stvari nista ideologija daj samo da uvalim svoje debelo dupe i nakradem se sto vise! Ima odlican potencijal da stigne Maju Gojkovic i Mariniku Tepic po broju promenjenih stranaka.

    • Jedinica za ljigavost..”Gospodine Vucicu publikujte vas govor da naredne generacije uce iz njega”..Tomickina reakcija posle inauguracionog govora Vucica…Sliht decenije..Divno stvorenje..