Саопштењe Скупштина

Опозиција да остане при бојкоту Скупштине

Председница Народне скупштине заказала је за 27. мај посебну седницу на чијем дневном реду је Извештај о Косову и Метохији. С обзиром на начин на који је ова седница заказана очигледо је да народни посланици неће бити у могућности да расправљају о овом важном питању, већ да ће седница послужити искључиво за још једну медијску представу председника Србије. ДЈБ ће бојкотовати ову седницу.

Очигледан је и притисак ЕУ званичника да опозиција, упркос чињеници да се ништа суштински није променило у раду парламента, оконча свој бојкот, како би дала легитимитет председнику Вучићу кога безрезервно подржавају, по цену укидања демократије. Томе се треба снажно одупрети, јер је по начину заказивања ове седнице апсолутно јасно да СНС ништа није променио у својој доследној злоупотреби Скупштине.

Пословник Народне скупштине прописује да извештај о вођењу политике Народној скупштини подноси Влада, и то тако што га у писаном облику доставља свим народним посланицима који о њему прво расправљају на надлежном одбору, па тек онда у пленуму (члан 228). Председница Народне скупштине се приликом заказивања ове седнице није позвала на овај члан, нити је народним посланицима достављен извештај о коме ће се расправљати, као што то прописује члан 237. Пословника.

Председница Скупштине није, чак, напоменула ни ко ће народним посланицима поднети овај извештај, што отвара врата могућности да о вођењу политике, мимо своје надлежности, овај извештај поднесе председник Републике.

ДЈБ подсећа јавност да су се посланици опозиције на бојкот седница Народне скупштине одлучили због отворене злоупотребе власти СНС-а, јер од почетка рада овог сазива демократске атмосфере и размене аргумената о важним законским решењима уопште није било. Посланици власти скупштинску говорницу злоупотребљавају за вређање, јавно блаћење и пласирање лажи о политичким противницима, ускраћујући при томе право опозиционим посланицима да на увреде и лажи одговоре и искључујући им микрофон у пола реченице, уколико им се не свиђа оно што посланик опозиције говори. Грађани који прате рад Скупштине потпуно су изгубили поверење у политички процес и политичаре, јер током преноса скупштинских заседања не виде квалитетну и аргументовану расправу, већ искључиво ријалити програм Ристичевића и Мартиновића.

ДЈБ ће бојкотовати ову седницу, с обзиром да није јасно ни о каквом ни о чијем извештају је реч, нити постоје икакве гаранције да ће о њему уопште бити омогућена квалитетна расправа. Да је СНС стварно решен да промени свој однос према опозиционим посланицима, испоштовали би у потпуности прописану процедуру за заказивање ове седнице, и не би ускраћивали народним посланицима информације о извештају и идентитету подносиоца извештаја.

Позивамо и остале посланике опозиције да се уздрже да својим присуством дају легитимитет председнику Србије да настави да урушава ауторитет овог највишег органа власти у земљи.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар