Saopštenje Skupština

Opozicija da ostane pri bojkotu Skupštine

Predsednica Narodne skupštine zakazala je za 27. maj posebnu sednicu na čijem dnevnom redu je Izveštaj o Kosovu i Metohiji. S obzirom na način na koji je ova sednica zakazana očigledo je da narodni poslanici neće biti u mogućnosti da raspravljaju o ovom važnom pitanju, već da će sednica poslužiti isključivo za još jednu medijsku predstavu predsednika Srbije. DJB će bojkotovati ovu sednicu.

Očigledan je i pritisak EU zvaničnika da opozicija, uprkos činjenici da se ništa suštinski nije promenilo u radu parlamenta, okonča svoj bojkot, kako bi dala legitimitet predsedniku Vučiću koga bezrezervno podržavaju, po cenu ukidanja demokratije. Tome se treba snažno odupreti, jer je po načinu zakazivanja ove sednice apsolutno jasno da SNS ništa nije promenio u svojoj doslednoj zloupotrebi Skupštine.

Poslovnik Narodne skupštine propisuje da izveštaj o vođenju politike Narodnoj skupštini podnosi Vlada, i to tako što ga u pisanom obliku dostavlja svim narodnim poslanicima koji o njemu prvo raspravljaju na nadležnom odboru, pa tek onda u plenumu (član 228). Predsednica Narodne skupštine se prilikom zakazivanja ove sednice nije pozvala na ovaj član, niti je narodnim poslanicima dostavljen izveštaj o kome će se raspravljati, kao što to propisuje član 237. Poslovnika.

Predsednica Skupštine nije, čak, napomenula ni ko će narodnim poslanicima podneti ovaj izveštaj, što otvara vrata mogućnosti da o vođenju politike, mimo svoje nadležnosti, ovaj izveštaj podnese predsednik Republike.

DJB podseća javnost da su se poslanici opozicije na bojkot sednica Narodne skupštine odlučili zbog otvorene zloupotrebe vlasti SNS-a, jer od početka rada ovog saziva demokratske atmosfere i razmene argumenata o važnim zakonskim rešenjima uopšte nije bilo. Poslanici vlasti skupštinsku govornicu zloupotrebljavaju za vređanje, javno blaćenje i plasiranje laži o političkim protivnicima, uskraćujući pri tome pravo opozicionim poslanicima da na uvrede i laži odgovore i isključujući im mikrofon u pola rečenice, ukoliko im se ne sviđa ono što poslanik opozicije govori. Građani koji prate rad Skupštine potpuno su izgubili poverenje u politički proces i političare, jer tokom prenosa skupštinskih zasedanja ne vide kvalitetnu i argumentovanu raspravu, već isključivo rijaliti program Rističevića i Martinovića.

DJB će bojkotovati ovu sednicu, s obzirom da nije jasno ni o kakvom ni o čijem izveštaju je reč, niti postoje ikakve garancije da će o njemu uopšte biti omogućena kvalitetna rasprava. Da je SNS stvarno rešen da promeni svoj odnos prema opozicionim poslanicima, ispoštovali bi u potpunosti propisanu proceduru za zakazivanje ove sednice, i ne bi uskraćivali narodnim poslanicima informacije o izveštaju i identitetu podnosioca izveštaja.

Pozivamo i ostale poslanike opozicije da se uzdrže da svojim prisustvom daju legitimitet predsedniku Srbije da nastavi da urušava autoritet ovog najvišeg organa vlasti u zemlji.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar