Ауторски текст Политика

Три године у Народној скупштини

На данашњи дан пре тачно три године, положила сам заклетву народног посланика. У Народну скупштину ушла сам, први пут у животу, са великом дозом поштовања према том највишем органу власти у земљи. С једне стране, стрепела сам од одговорности коју тај посао са собом носи, а с друге – знала сам да ћу сигурно савладати све изазове, јер имам велику подршку Саше Радуловића – лидера кога сам одлучила а следим. Трему коју сам имала, развејао је поруком коју је то јутро послао на посланички чет.Озбиљно сам схватила све четири фунције које Скупштина обавља (представничку, законодавну, изборну и контролну).

Џаба.

СНС је потпуно обесмислио сваку од од њих. Штавише, након ове три године уверена сам да добар број посланика не би ни знао да наброји које то четири функције Народна скупштина обавља, када би их неко упитао да то ураде. Толико смо дубоко потонули.

Уместо да тамо представљају интересе грађана, посланике владајуће већине занимају искључиво партијски и лични интереси. Уместо да доносе квалитетне законе, они буквално само ПРЕВОДЕ директиве ЕУ (а некад чак и не преведу све, већ оставе изразе на енглеском језику у закону, што ме ужасава!). Избор Владе и председника никад не прати квалитетна расправа, већ искључиво њихови хвалоспеви самима себи, као и вређање и новчано кажњавање политичких противника. А Влади Републике Србије, чији рад треба да контролишемо, ниједан једини пут нико из моје странке ДЈБ није успео да постави ниједно питање последњег четвртка у месецу јер – СНС се увек постарао да не дођемо на ред.

Очајна сам због оваквог стања ствари. Очајна. Бити народни посланик је нешто чиме би требало да се поносите, а ја сам се неретко, право да вам кажем, чак и стидела да људима кажем чиме се у животу бавим. Толико лошу репутацију Скупштина има међу грађанима.

Увођење реда у Србији зато мора почети од увођења реда у рад Народне скупштине. Њој се хитно мора вратити достојанство. Риба се чисти од главе, а не од репа.


Бранка Стаменковић
народни посланик и председница ДЈБ


Прочитајте још и:

Бранка Стаменковић за Београдски глас: Време ДЈБ тек долази

Бранка Стаменковић у Савету Европе: У скупштини Србије говор мржње се толерише и промовише

Бранка Стаменковић за N1: Доста смо бирали мање од два зла, време је за трећу опцију

Бранка Стаменковић у Савету Европе: Жене у политици дискредитују само зато што су жене

Доста је било

Доста је било

3
Оставите коментар

avatar
2500
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
TanjaGoxy 72 Recent comment authors
најновији најстарији
Goxy 72
Гост
Goxy 72

Samo hrabro Branka, vreme za DJB tek dolazi…

Tanja
Гост
Tanja

Očajni smo zajedno,Branka.
Vi nemate zbog cega da se stidite, jedni ste od retkih koji nisu izneverili ukazano poverenje, jedni ste od onih 10 poslanika u Narodnoj skupstini Srbije koji su i zasluzili da budu narodni poslanici. Puna podrska

Tanja
Гост
Tanja

https://www.youtube.com/watch?v=M0kQ-ZmMhCk Da li mozete malo i ovim da se bavite?Srbija je ponovo poplavljena