LOKAL Ауторски текст Некатегоризовано

Последње новосадске оазе

Дунавски парк настао је крајем XIX века у најужем центру Новог Сада. Последњих неколико година, сви смо сведоци девастације зеленог срца града. Небрига коју градска управа показује према зеленим површинама, достиже свој врхунац популистичким одлукама које доводе у опасност од пропадања и оне парковске површине које су ту одавно.

Клизалиште „Ледена шума“ до марта прошле године добило је скоро 15 милиона динара из градског буџета, као пројекат од културног и привредног значаја за Нови Сад. Ове године пројекат је трећу годину за редом користио простор најстаријег парка у Новом Саду. Удружење које је реализовало ту манифестацију повезано је са врхом Српске напредне странке, а током реализације, Зимска бајка, како су је организатори назвали, имала је повлашћени третман. Током манифестације, која траје готово два месеца, сви садржаји се наплаћују грађанима, без обзира на то што су Новосађани, путем плаћања пореза и јавних конкурса градских управа те садржаје неколико пута већ финансирали. Након што конструкција буде уклоњена, иза ње остаје блато, односно девастирана зелена површина, која се тешко опоравља, као и многа друга оштећења зелене инфраструктуре и мобилијара.

Урбанистички план за Лиман, усвојен 10. маја ове године, између осталог предвиђа и могућност изградње угоститељског објекта од 300 квадрата у Лиманском парку, као и саобраћајницу која ће пролазити кроз парк, како би повезала Булевар ослобођења и Булевар деспота Стефана.

На углу улица Максима Горког и Стражиловске налази се мали парк, у ком живе по једна заштићена биљна и животњска врста, а на ком је власт предвидела изградњу подземне гараже.

• Новосадски паркови постају гараже или баште угоститељских објеката.

• Грађани протестују и јасно кажу НЕ.

• Градски оци, неми на захтеве грађана, узурпирају власт, те уз мантру “освојили смо гласове, радимо шта хоћемо!”, доносе одлуке којима ни на који начин не доприносе бољем животу грађана, напротив, уз повремено скретање пажње јавности са суштински важних проблема, на козметичке, популистичке пројекте.

Под њиховом палицом плућа града нестају. Квалитет живота у урбаним срединама директно је повезан са парковском инфраструктуром. Људи који управљају градом евидентно немају свест о томе, нити савест која би им дошапнула да нам је у овом граду једна ствар свима заједничка-сви дишемо исти ваздух.
Овим путем апелујемо на грађане да истрају у борби за своју околину. Ми не одустајемо!

Градски одбор “Доста је било”, Нови Сад

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар