Ауторски текст Економија

Откуд сувереним државама дуг?

Италија разматра планове за излазак из зачараног круга дуга који је целом западном свету наметнуо банкарски картел. Евро и послушне политике централних банака које слепо прате ЕЦБ су главни инструменти дужничког ропства не само на Балкану, већ и у СВИМ земљама Европе.

Велики број грађана живи у заблуди да су само земље југа и Балкана у дужничком ропству, а да земље севера немају тај проблем. Дуг САД-а, Француске, Белгије 100% ГДП-а. УК 85%, Немачка 65%, Холандија 60%.
Грчка 180%, Италија 130, Шпанија 100%.

Откуд сувереним земљама дуг?

Одговор на питање је маркетиншки обрађен тако да велика већина људи поверује да је ГЛАВНИ узрок неодговорна влада која има огроман дефицит који се гомила. И наравно, у случају многих држава, неодговорне владе носе део кривице, али не и ГЛАВНУ.

БДП – бруто друштвени производ (збир свих роба и услуга неко друштво произведе у току једне године) расте практично сваке године. Раст БДП-а би морао да прати раст новца у оптицају. У преводу: неко мора да креира додатани новац за раст БДП-а неке земље сваке године. Ко га штампа?

Суверена земља штампа свој новац сваке године. Тај новац дистрибуира у своју економију преко: државног дефицита, инвестиција у инфраструктуру, кредитне политике преко кредитирања привреде и фондова за развој итд. Различите методе дају различите ефекте у подстицању привреде.

Уместо да државе штампају свој новац за свој раст БДП-а, банкарски картел је преко три главне централне банке: америчког ФЕД-а, ЕЦБ-а и Банке Јапана, целом западном свету наметну финансијски систем у коме само ова три места штампају новац, сви остали се ЗАДУЖУЈУ код њих.

Банкарски картел је у последњих 30 година практично преузео управљање свим централним банкама западног света. Шта је последица овога? Њабоље се види на примеру:. држава која има просечан годишњи раст БДП-а од 3,3% и исти толики дефицит уместо да штампа свој новац, узима кредите и дуг јој тако нарасте на 100% БДП-а уместо да га уопште нема.

Тај картел централних банака на чијем челу су ФЕД, ЕЦБ и Банка Јапана, је онда успео да у свим земљама запада постигне да се донесу закони да њихове централне банке буду НЕЗАВИСНЕ од демократски изабране власти и да више не раде у интересу грађана, већ у интересу картела.

ГЛАВНИ кривац за огромне дугове суверених држава је потпуно сулуд светски финансијски систем о коме НИКО не дискутује.

А где је кривица неодговорних влада за огромне дугове, јер и она неспорно постоји, иако није ГЛАВНИ кривац?

У случају да је држава суверена и да штампа свој новац, ако има дефицит и штампа више новца него што јој је раст БДП-а, онда се сама:

 • или уваљује у дужничко ропство (Грчка)
 • или штампа више новца него што је одрживо и креира инфлацију и девалвацију (СР Југославија 90-их)

Како је дошло до тога да су три централне банке (Трилатерала) под себе подвеле СВЕ централне банке на западу и успеле да постигну да се све западне земаље прихвате дужничко ропство и предају свој економски суверенитет?

Разговор на ову тему би нас одвео на терен на коме сте изложени бесмисленој етикети “теоретичар завере”. Зато се и не треба бавити овом темом јер скреће пажњу са суштине.

А суштина је: светски финансијски систем је креирао СУЛУДО БЕСПОТРЕБНО дужничко ропство свих држава света.

Западним светом у последњих 50 година управљају глобалисти који свесно или несвесно раде у интересу банкарског картела. Банкарски картел је власник штампарије новца западног света, највећих светских корпорација, војне индутрије, нафтне, фармацеутске … Сви ратови се воде за њих

На западу се буде суверенисти и на страни левице и на страни деснице. Банкарски картел је власник свих највећих медија на свету, нпр. “CNN-a”. Финансирају и невладин сектор. Банкарски картел све заједно зове или фашистима или комунистима и шири страх од промене. Људи гутају ово.

Србија треба да се прикључи таласу суверенизма. Ниједној сувереној држави не требају ни ММФ, ни Светска банка, нити било чији кредити (кинески, руски, азербејџански). Домаћинска држава домаћински штампа свој новац у складу са растом економије и гради своју инфраструктуру.

Саша Радуловић

председник Програмског савета ДЈБ и народни посланик


Повезани текстови:

Велики пораз глобалиста у ЕУ

Зашто ДЈБ толико прича о банкарском глобализму

Да ли ће Србија поново преспавати пад Берлинског зида

Ко штампа новац?

Невидљива рука монопола

Немачка доминација Европом

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Sta je resenje izlaska DUGOROCNO iz duznickog robstva. Da li uopste takav model , sistem postoji. Sta predlaze DJB. Sta EU hoce od nas. Ekonomsko porobljavanje, stalno zaduzivanje u stranoj valuti ili nesto trece. Pozdrav za sve iz DJB.

 • Tacno. Ali Kako se resiti Kurte i Murte,to ljude zanima. Setnje su uzaludne,izbori namesteni,ogromna administracija stetocina. Kako oterati na smetliste istorije ove stetocine i instalirati Program DJB . Vecni simpatizer DJB

 • Bravo za Sasu.
  Ko o ovome govori sem njega?
  Vazno je samo napraviti dobru taktiku i redosled poteza kad se dodje na vlast. Nikako ne prihvatati “frontalnu borbu” pre nego dobro ne utvrdimo nase redove…Sto znaci da sve bitne ljude u sistemu zamenimo pouzdanim i oslobodimo ili novoformiramo slobodne medije..
  Oni nece sedeti skrstenih ruku, to je sigurno i zato treba biti oprezan…Na raspolaganju im je mnogo veci arsenal sredtava za tu borbu od onih koji zele da se oslobode..
  Novac, njima nije problem…
  Ljudstvo, od visoko obrazovanih do ulicnih bandita…regularne vojske i policije…sve to oni mogu da pokrenu.
  Obzirom da su banditskog karaktera ni placena ubistva im nece biti strana…
  Zato je vazna kompaktna ekipa koja moze sve to da iznese…
  Moramo se boriti ili cemo propasti…

 • Od kad je Saša Radulović počeo da svojim tekstovima i javnim delovanjem gađa suštinu problema i u ekonomiji (kod nas i u svetu) i u geopolitičkim kretanjima, pa i u problemu Kosova i Metohije većina ga je napustila. Birači zato što ga ne razumeju i očekuju “šarena laža” priču, Evropska unija nema alternativu, Kosovo balast…., a bivši partijski drugovi zato što se na istini ne profitira.

  Pitanje je samo, kako istinom animirati veći broj ljudi?

  • Zato što u suštini nema demokratske svesti. Svaka primedba (kritika) se shvata kao napad. To je rasprostranjen (ne treba uopšte spominjati SNS) način ponašanja. Mnoštvo puta su me na ovim stranicama cenzurisali, neobjavaljivanjem komentara, sve dok se nisam konačno povukao. Ipak, napišem kad to mogu, na drugim sajtovima (N1) poneki komentar koji afirmativno govori o DJB, ne zbog neke ljubavi prema bilo kome, već programa koji imate. Ali, i oni nemaju tu demokratsku svest, pa more komentara uopšte ne objave (pristojnih, kao i ovaj). Tako je bilo i na NSPM, tako je svuda. Konkretna zamerka: odgledao sam vaše gostovanje pre neki dan (ne mogu se setiti mesta u kojem ste bili), i da je to moj prvi susret sa DJB, otišao bih a da vas ne bih ni registrovao. Šta ubogi srpski narod koji se skupio tu interesuju KO VLADA svetom i kako se kreiraju novac i dug? Zaista ste nastupili elitistički, kao da želite da date do znanja koliko ste pametni. TO narod, ovaj srpski, siromašni – NE zanima! Ono što je, posebno Saša, govorio 2015.,16., to su prave teme. Manite se globalizma i tema koje sa običnim ljudima nemaju veze. Siromaštvo, pravo, institucije, socijala, zdravstvo, školstvo – šta biste vi uradili (znam ja, ali ne znaju mnogi) to su teme! Kad rešimo sve ono što zavisi od nas, što da ne, ali do tada…