Ауторски текст Косово и Метохија

Испразна представа СНС о КиМ у Скупштини

Са великим закашњењем од скоро седам година, претпрошле седмице одржана је расправа о Извештају о Косову и Метохији, који је Скупштини упутила Владина канцеларија за Косово и Метохију. Са жаљењем се мора констатовати да Извештај о КиМ не садржи суштински битне податке за било какву квалитетну расправу и више личи на пропагандни памфлет. ДЈБ је бојкотовао ову пропагандну представу СНС-а, а ево и зашто.

Двосатно обраћање Народној скупштини председника СНС-а изгледало је као обрађивање јавног мњења у Србији, у нади да ће му предаја Косова и Метохије постати прихватљива. Председник СНС-а рекао је да је независност већ готова ствар, а да је алтернатива томе ратно страдање. Потпуно је нејасно зашто би било ко то рекао.

Бежећи од сопствене одговорности, председник СНС-а причао је о историјату односа са Приштином који је претходио његовој власти, али не и о садржају разговора с Приштином током последњих седам година, шта је Србије добила, а шта изгубила у тим преговорима. Набрајајући и осуђујући велики број потеза које је Приштина за седам година разговора у Бриселу повукла на штету Србије, као разлог за изостанак адекватне, државничке реакције на такво слабљење позиције наше државе навео је заштиту даљих ЕУ интеграција Србије.

Из извештаја смо сазнали да је током протеклих скоро седам година одржано 188 састанака између Београда и Приштине, од чега 24 на највишем нивоу, али информација о садржају тих разговора нема. Посланици су кроз овај извештај обавештени и да је потписано 45 споразума са Приштином, а да посланици уопште нису имали прилику да их виде, нити су они показани јавности.

Извештај не објашњава на основу којих је овлашћења Влада потписала 45 споразума, зашто они нису представљени народним посланицима и не објашњава зашто су уопште потписани, с обзиром на то да Приштина није испунила своју обавезу формирања Заједнице српских општина.

Овај извештај не садржи попис имовине Републике Србије на Косову и Метохији, нити се осврће на уставну обавезу Србије да донесе закон о Косову и Метохији.

Народна скупштина, као највиши орган власти у земљи, треба да расправља о свим предлозима за заштиту националних интереса на Косову и Метохији, а потом да овласти представнике Србије и дâ им мандат и оквире унутар којих могу да разговарају с Приштином о њима, а не да служи искључиво за давање легитимитета деловању аутократског председника Србије у оквиру разговора које неовлашћено већ годинама води. Стога је „расправа“ у Народној скупштини већ унапред била обесмишљена и представља само још једно урушавање ауторитета овог највишег органа власти у земљи.

Резолуција 1244 једино решење

Резолуцију СБ УН 1244, која представља решење статуса Косова и Метохије као саставног дела Републике Србије све до тренутка доношења неке нове резолуције, или добровољног одрицања Србије од КиМ, председник СНС-а поменуо је за два и по сата само једном, и то покушавајући да је дисквалификује. Резолуцију 1244 назива „замрзнутим конфликтом“ и каже да би био катастрофалан за Србију. Зашто?

Када се каже „замрзнути конфликт“, мисли се на стање којим једна или обе стране нису задовољне, па једна страна или обе стране желе агресивно, силом да промене стање.

Данска и Фарска Острва имају нерешене проблеме које нико не назива „замрзнутим конфликтом“. Кипар, БиХ, Израел и Палестина и многа друга места у свету. Зашто је по председнику СНС-а баш Косово и Метохија „замрзнути конфликт“ који треба решавати што пре, преко колена? Статус кво, односно Резолуција 1244, јесте једино решење које је прихватљиво за Србију. Синтагму „замрзнути конфликт“ користи само Берлин и они који слушају Берлин.

На крају непотребно дугог говора, зачињеног лекцијама из историје, економским показатељима и футуристичким предвиђањима стања у Србији 2060. године, председник СНС-а саопштио је да је алтернатива одрицању од Косова и Метохије (коју све време маскира као „компромисно решење“) њему неприхватљиви „замрзнути конфликт“, који ће Приштина одмах одмрзнути, након чега ће уследити ратно страдање.

Приштина нема силу и нема подршку никога за било какав оружани напад. Зашто би онда председник СНС-а говорио тако нешто?

Људи се исељавају са Косова и Метохије због криминала, корупције и лошег живота. Тамо данас укупно живи мање од 800.000 људи. Зашто председник СНС-а покушава да уплаши грађане Србије? Коју поруку им шаље? Да, зато што нас је страх силеџије, треба да одустанемо од наших легитимних права, уговора и имовине, да се силеџија не наљути?

Патриотска осећања српског народа за поданичку политику Владе Републике Србије према Берлину представљају огромну препреку и угрожавају намеру да се потпише „правно обавезујући споразум“ који намеће Берлин и којим би се Србија добровољно одрекла КиМ. Стога су СНС и лажна опозиција, која је својим присуством давала своју пуну подршку овом маркетиншком подухвату Вучића, у једногласној подршци која је уследила истицали и подстицали страх од ратних сукоба. При томе нису презали ни од покушаја прекрајања историје, тврдећи да је отпор Хитлеру 27. марта 1941. године био противан националним интересима Србије, те да је требало сачувати народ од страдања у Другом светском рату прихватањем фашизма јер смо тај рат свеједно изгубили.

Овим скандалозним покушајима прекрајања историје и обесмишљавања српских жртава несумњиво се покушава променити доминантан став српске јавности да је одрицање од КиМ апсолутно неприхватљиво и противно националном интересу.

Шта грађани Србије треба да знају

‒ да Косово није признало пола планете;

‒ да се свет мења и да суверенисти јачају у целом западном свету, од Америке до Британије, Француске и Италије;

‒ да се и у земљама Запада јављају гласови суверениста који кажу да Косово никада није требало бити признато;

‒ да Резолуција 1244 гарантује територијални интегритет Србије;

‒ да Косово може постати независна држава само ако сама Србија на то пристане;

‒ да је статус Косова и Метохије решен Резолуцијом 1244, баш као што је статус Босне и Херцеговине решен Дејтонским споразумом;

‒ ниједна страна није задовољна Резолуцијом 1244 или Дејтонским споразумом, али су их сви прихватили и једина су решења која имамо;

‒ пошто не можемо да се договоримо о промени, онда нам ваља живети онако како је већ договорено, то у ствари значи статус кво;

‒ ко год агресивно доводи у питање Резолуцију 1244 или Дејтонски споразум у ствари дестабилизује регион и изазива хаос;

‒ прикривене претње ратом су бесмислене, целим Балканом и свим аутократама Балкана управља Немачка;

‒ Република Србија има обавезу да донесе закон о Косову и Метохији који ће ову јужну српску покрајину подвести под уставно-правни поредак Србије. ДЈБ је припремио нацрт таквог закона који представља пресек Резолуције 1244 и Устава Србије, а као модел узима однос Данске и Фарских Острва.

Статус КиМ је решен Резолуцијом 1244. С Приштином се може разговарати само о нерешеним питањима имовине и заштите културних добара. Сва инфраструктура на Косову и Метохији изграђена је новцем пореских обвезника Србије. Већина земљишта је у власништву или Цркве или физичких и правних лица из Србије. Народна скупштина Србије, када расправља о Косову и Метохији, треба да расправља о овим суштински важним питањима, како би заштитила националне интересе.

Дугорочно гледано, главни циљ Србије је да економски ојача. Ка регионално јаким земљама други гравитирају, од слабих други беже. Да је Србија економски јака земља, са јаким образовањем, социјалном и здравственом заштитом, јаким пензионим системом, земља у којој грађани лепо живе, то би смањило тензије и упутило људе једне на друге. Питање Косова и Метохије ће остати отворено још много година и Србија нема ниједан разлог да одустане од својих националних интереса и поклања своју имовину, уговоре и права било коме.


Саша Радуловић

председник Програмског савета ДЈБ и народни посланик


Повезани текстови:

Шта Србија треба да ради у вези са КиМ

ДЈБ представио јавности Нацрт закона о Косову и Метохији

Статус Косова и Метохије решен је Резолуцијом 1244

Пет услова за Приштину у Берлину

Саша Радуловић за НИН: Решење за КиМ однос Данске и Фарских острва

Крах Бриселског споразума, шта даље?

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар