Фото: Милош Поповић
Ауторски текст Косово и Метохија Политика Спољна политика

Шта Србија треба да ради у вези са КиМ

Не улазећи у целу штетност Бриселског споразума и чињеницу да Србија никада није ни требала да га потписује, Србија треба да уради следеће:

1. Србија треба да донесе Закон о Косову и Метохији који је пресек Устава Србије и Резлуције 1244 урађен по узору на Данску и Фарска острва чиме би Устав Србије поново почео да вреди за целу територију Србије.

2. Да замрзне преговоре у Бриселу док Приштина не оснује Заједницу Српских Општина (ЗСО) на коју се обавезала пре 6 година у Бриселском споразуму, док не повуче одлуку о таксама и док не повуче закон којим се отвара могућност оснивања војске. Бесмислено је преговарати са неким ко не испуњава договорено.

3. Прогалси Бриселски споразум ништавим због неиспуњења Приштина ако у року од 3 месеца не испуни тачку 2. Споразум са неким ко га не испуњава је ништав.

4. Врати органе Републике Србије на север КиМ након тачке 3. посебно органе правосуђа и полиције.

5. Има план за реаговање Војске Србије у случају да Приштина покуша било шта да уради силом. Једини начин да одвратиш агресију је да упознаш све са последицама агресије и неминовном реакцијом државе Србије.

Колико земаља је признало Косово није релевантно. То и ова мапа показује. Косово може да постане независна држава само на два начина: да Савет Безбедности донесе нову резолуцију која ће поништити Резолуцију 1244 и дати им независност или ако Србија сама пристане на то. План Немачке је да уз помоћ владе Србије постигне правно обавезујући споразум између Београда и Приштине и тиме добије пристанак Србије на независност Косова. То је и предлог Харадинаја, коалиционог партнера Вучића.

Србији су потребни државници. Озбиљни људи који раде у интересу државе и грађана Србије, не послушници који од колонизатора очекују подршку за останак на власти.

Саша Радуловић

председник Програмског савета ДЈБ и народни посланик

О аутору

Саша Радуловић

У Скупштини се најснажније супротставио партијском запошљавању, борио се против пљачкашких закона, против субвенција страним фирмама у којима наши радници раде за минималац, за враћање неуставно отетих пензија и плата. Поднео је бројне уставне иницијативе и кривичне пријаве против Александра Вучића.

2
Оставите коментар

avatar
2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Недељко НикитовићMilos Recent comment authors
најновији најстарији
Milos
Гост
Milos

Bravo! Tačno u centar i kako treba!

Недељко Никитовић
Гост
Недељко Никитовић

Потпуно је не одговорно да власт износи некакву теорију разграничења и тиме ради на штету Србије. Треба преговоре вратити на УН, и ценити Русију, Кину и многобројне земље које се залажу за суверенитет Србије и Косово у њеном саставу. Зашто власт прича о разграничењу и не предузима праве потезе. Најава светска сила сила је Русија. Она би за пола сата разоружала терористичку војску на Косову и никад неби преговарала са терористима нити им давала било какве уступке. Власт треба да чује мишљење народа, коме је стало до Косова у саставу Србије, и да прекине преговоре са терористима.