Војводина

Пречишћавање воде поново креће од следеће недеље

Пречишћена воде ће поново да крене следеће недеље. Постројење ће постепено поново да се пушта у рад. Прва реакција на ову вест вероватно је да је ово још једна најава. Пре него што смо ово написали добро смо се информисали и обишли постројење које је детаљно дорађено, а радови су на самом крају.

Нисмо променили мишљење да је ово требало да се догоди много раније. До тако великог кашњења дошло је због пропуста са обе стране, и града Зрењанина, односно ЈКП“ Водовод и канализација“ Зрењанин и извођача услуге пречишчавања питке воде, али и због сплета објективно лоших околности. Под околностима подразумевамо неколико невероватних ствари:

  • да је могуће расписати тендер који није баш у складу са законом,
  • да је могуће да се закон двојако тумачи,
  • да је могуће да се промени закон после већ расписаног тендера како би све било усаклађено уз сва чекања да се коначно добију дозволе и сагласности у складу са тим.

Кроз директне контакте дошли смо до информација до којих својевремено нисмо могли да дођемо кроз иницијативу „Заједно за воду“ званично путем дописа, а које због обимности и комплексности неће бити овде споменуте већ у наредним саоптењима.

Наша одлука да расформирамо и напустимо гломазну неефикасну иницијативу коју смо ораганизовали показала се исправна јер смо сами на други начин били ефикаснији. То не значи да се надаље нећемо удруживати, али ће у тим удружењима, поучени искуством сигурно бити много строжије хијерархије, дефисаних права и обавеза.

У веома важној мешовитој комисији која треба да испрати пуштање у рад постројења, када је оно прорадило у пуном капацитету, наћи ће се неко од нашиих предложених кандидата. За ову комисију добро смо се распитали пре него што смо предлог саставили. Збуњеност једног дела јавности нашим предлогом произилази из суштинске разлике у начину на који ми желимо да функционишемо. Са задовољством ћемо поновити да ни једног предложеног кандидата лично не познајемо. Нико од предложених није наш политички а ни идеолошки саборац. Критеријуми којима смо се руководили су критеријуми ДЈБ још из давне 2014.:

  • стручност, радно искуство,
  • радна биографија и
  • сазнање да су сви предложени кандидати своје задатке и обавезе до сада савесно и стручно обављали.

Не желимо да нас представљају познаници, већ желимо да нас представљају најбољи. Уз сву нашу жељу да Зрењанин коначно добије чисту воду по условима из тендера, из наведених разлога на одлуке и мишљења комисије нећемо моћи да утичемо.

Наредних недеља очекујемо интензивна дешавања која ћемо будно пратити.

Заједнилко саопштење ДЈБ и портала Зрењанин Данас.