Ауторски текст Политика

Исправи кичму, ако је имаш

ДЈБ је дао себи најтежи могући задатак у Србији, дубинску реформу државе и друштва и завођење реда. За то вам је потребна велика снага, истрајност и непоколебљивост. Потребна вам је чиста и јака жеља коју ништа не може да уздрма. Ако неко мисли да се до правих промена може доћи лако и брзо, да постоји пречица, фора или трик, доживеће сурово буђење из заблуде.

Организација ДЈБ је на почетку поклањала поверење хиљадама људи који су прилазили опцији чији су потенцијал добро проценили. Неки људи који су се тада укључили су све време били дволични и неискрени, неки су подлегли манипулацијама наших противника, а неки једноставно нису имали довољно снаге и чврстине карактера, па су одустали од зацртаних циљева. Политика је сурово тржиште. Живот је сурово тржиште.

ДЈБ данас чини тврдо језгро прекаљених ентузијаста, што је резултат нашег развојног пута и драго нам је због оних који вапе за надом да у Србији може бити боље, јер у нама имају провереног и одлучног савезника. Није нам жао због оних који би да убеде и себе и друге да смо нестали.

Ми смо једина политичка организација која је у прошлости већ доказала да своја звучна програмска начела заиста спроводи у дело, не би ли Србија коначно постала боље место за живот и успешна, уређена демократија. Да постоји ико други да обави тај посао, ми бисмо били срећни и задовољни, било би то велико олакшање, али на жалост никога нема.

Са нама може лако да се сарађује, али не може да се ценка око суштине. Зато од нас никад нећете видети одустајање од транспарентности рада у јавном сектору, укидања партократије, увођења универзалне социјалне заштите, или увођења реда у јавним предузећима.

Не прихватамо постојање табу тема, суочавамо и себе и друге са тврдим чињеницама. Не заносимо се трендовима кратког даха, резервисани смо према форсираним актерима и појавама на политичкој сцени за једнократну употребу. Незгодни смо за естаблишмент, и садашњи и бивши, јер са нама нема прљавих дилова испод жита.

Егзотични смо, јер смо доследни, необични смо јер желимо да преузмемо одговорност и не баштинимо цинични и песимистични дефетизам тако својствен великом делу политичке јавности у Србији. Живимо за здраву политику разумних решења, не од болесне политике где је све на продају. Не бавимо се демагогијом. Ми смо патриоте са кичмом и радимо оно што је исправно – а не оно што је допадљивошћу постало консензус, али не даје резултате.


Игор Гајић
председник ОО ДЈБ Вождовац


Прочитајте још:

Здрав разум узвраћа ударацДоста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар