Ауторски текст Политика

Исправи кичму, ако је имаш

ДЈБ је дао себи најтежи могући задатак у Србији, дубинску реформу државе и друштва и завођење реда. За то вам је потребна велика снага, истрајност и непоколебљивост. Потребна вам је чиста и јака жеља коју ништа не може да уздрма. Ако неко мисли да се до правих промена може доћи лако и брзо, да постоји пречица, фора или трик, доживеће сурово буђење из заблуде.

Организација ДЈБ је на почетку поклањала поверење хиљадама људи који су прилазили опцији чији су потенцијал добро проценили. Неки људи који су се тада укључили су све време били дволични и неискрени, неки су подлегли манипулацијама наших противника, а неки једноставно нису имали довољно снаге и чврстине карактера, па су одустали од зацртаних циљева. Политика је сурово тржиште. Живот је сурово тржиште.

ДЈБ данас чини тврдо језгро прекаљених ентузијаста, што је резултат нашег развојног пута и драго нам је због оних који вапе за надом да у Србији може бити боље, јер у нама имају провереног и одлучног савезника. Није нам жао због оних који би да убеде и себе и друге да смо нестали.

Ми смо једина политичка организација која је у прошлости већ доказала да своја звучна програмска начела заиста спроводи у дело, не би ли Србија коначно постала боље место за живот и успешна, уређена демократија. Да постоји ико други да обави тај посао, ми бисмо били срећни и задовољни, било би то велико олакшање, али на жалост никога нема.

Са нама може лако да се сарађује, али не може да се ценка око суштине. Зато од нас никад нећете видети одустајање од транспарентности рада у јавном сектору, укидања партократије, увођења универзалне социјалне заштите, или увођења реда у јавним предузећима.

Не прихватамо постојање табу тема, суочавамо и себе и друге са тврдим чињеницама. Не заносимо се трендовима кратког даха, резервисани смо према форсираним актерима и појавама на политичкој сцени за једнократну употребу. Незгодни смо за естаблишмент, и садашњи и бивши, јер са нама нема прљавих дилова испод жита.

Егзотични смо, јер смо доследни, необични смо јер желимо да преузмемо одговорност и не баштинимо цинични и песимистични дефетизам тако својствен великом делу политичке јавности у Србији. Живимо за здраву политику разумних решења, не од болесне политике где је све на продају. Не бавимо се демагогијом. Ми смо патриоте са кичмом и радимо оно што је исправно – а не оно што је допадљивошћу постало консензус, али не даје резултате.


Игор Гајић
председник ОО ДЈБ Вождовац


Прочитајте још:

Здрав разум узвраћа ударацДоста је било

Доста је било

4
Оставите коментар

avatar
2500
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
PetarIgrGjcJodaBoban Recent comment authors
најновији најстарији
Boban
Гост
Boban

Dobar tekst. Steta sto umesto biografijama, vise paznje pridajete (ne Vi licno, vec vi u DJB) natalnim kartama…

IgrGjc
Гост
IgrGjc

Hvala. Ako ste primetili, natalnim kartama se najviše bave naši ljuti protivnici, jer ne mogu da nam ospore ni program ni doslednost.

Joda
Гост
Joda

Ja cu vala i dalje glasati za vas pa makar bio jedini…

Petar
Гост
Petar

Isto je i kod mene. Zemlja je i ovako propala, horde neobrazovanih,primitivnih, agresivnih su pobedila,to je jedina istina.