Политика Саопштењe

Зашто су Вучић и део опозиције пристали да им Сорош организује састанак?

Након што је група пробраних невладиних организација блиских Сорошу прошле недеље успела да организује власт и део опозиције да се састану како би у тајности разговарали о условима за одржавање избора, поставља се питање како им је то пошло за руком?

Неверовано је да се актуелна власт спремно повинује оваквом састанку у организацији невладиних организација које нико није бирао и које полажу рачуне само својим финансијерима из иностранства. Овим се на најдиректнији и најсрамнији начин понижавају Република Србија, њена Народна Скупштина и сви бирачи. Зар није Србија суверена држава која своје проблеме решава у својој Народној Скупштини?

Цела политичка каријера Александра Вучића је била, а и даље је базирана на нападима на Сорошеве невладине организације и политичаре да су Сорошеви плаћеници. А онда смо прошле године, из саопштења председеника СНС-а сазнали да је Сорошевом сину поднео извештај о току разговора о Косову и Метохији. Исто као што је у својим политичкм говорима деценијама нападао Клинтонове, Блера, Шредера, на крају је испало да их председник СНС-а слуша, па чак и плаћа из буџета Републике Србије. Да ли је иста ситуација и са Сорошем?

Власт је више од три године доследно одбијала да на дневни ред заседања Скупштине стави макар један предлог опозиције за унапређење изборних закона и формирање анкетних одбора који би утврдили неправилности у изборном процесу. Само ДЈБ је поднео преко десет таквих предлога. Власт их је све одбила, али је зато потрчала да о истој теми разговара на затвореном скупу који су организовале Сорошеве невладине организације у Србији. 

Оно што додатно забрињава је да је чак и део опозиције спреман да учествује у оваквој фарси од састанка договореног између Александра Вучића и Сорошевих невладиних организација, чак и по цену да трпи критике у опозиционој јавности која зна да времена за стварање услова за фер изборе више нема и да је бојкот једино решење.

Остаје питање хоће ли део опозиције, која с влашћу дели исту политику да “ЕУ нема алтернативу”, на крају испоштовати ЕУ интерес и на републичке изборе изаћи без обзира на то што су медији неслободни, бирачки спискови несређени, потплаћивање бирача пакетима намирница и бесплатним лекарским прегледима и даље присутни, а увид у бирачки материјал након избора – немогућ.

Прочитајте још:


Најбољи пут до фер и поштених избора је претња бојкотом

Неслободне изборе треба бојкотовати

Скупштина Србије је једини форум за разговор о фер изборним условима

Апел Соњи Лихт, Фонду за отворено друштво и Сорошу да додатно помогну СНС

ДЈБ поздравља одлуку СзС да напусти Сорошев дијалог

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Као да сам слушао много давно Сашу Радуловића који је наводио да су приче о Сорошу намерно измишљене како би се обесхрабрио народ да размишља о било каквој промени, а све под девизом: “Стране силе су то, не можемо ми ту ништа.”

    • Poštovani, Soroš postoji, nije mit, sastaje se sa srpskim funkcionerima uključujući i predsednika SNS.

  • Stvarno me sramota sopstvene države, stanja našeg društva, kolektivne svesti o časti, o samom postojanju kao ljudskih bića…
    Nije me ovoliko bilo sramota ni pogrešne politike koja nas je dovela do ovde, niti svih tih negativnih posledica (užasan status u svetu, siromaštvo, korupcija…)
    Ali činjenica da danas i trenutna vlast i većinska “opozicija” pre svega brinu o tome kako da se dodvore nekome sa strane, i to jednom istom(!), samo da bi došli do bolje pozicije u sopstvenoj državi, govori o tome kolika smo mi banana država postali!
    Hej! Oni nam kao pomažu, organizuju nas da se mi međusobno dogovaramo kako se pravilno treba igrati izbora.
    Od onakvog ponosnog i slobodarskog naroda u šta smo se ovo pretvorili?!