Политика Саопштењe

ДЈБ поздравља одлуку СзС да напусти Сорошев “дијалог”

ДЈБ са задовољством констатује да је део опозиције, који је у први мах пристао да са представницима власти води разговоре о изборним условима у сасвим непримереном форуму и под патронатом Сорошевих невладиних организација, прозрео фарсу која је била срачуната на то да Вучићу обезбеди додатну подршку Ангеле Меркел пред предстојеће парламентарне изборе.

Иако смо од самог почетка упозоравали да у разговорима који урушавају суверенитет Србије, слабе јединство опозиције и умањују снагу претње бојкотом избора уопште не треба ни учествовати, поздрављамо ову накнадну одлуку СзС да напусти “дијалог” Сорошевих невладиних организација.

Истинска опозиција (СзС, ПСГ, ДЈБ и локални покрети који нису под контролом СНС-а) би морала захтевати да се овакви разговори воде у Скупштини Србије, након што истакне једноставне предлоге. ДЈБ је дефинисао своја четири јасна и реална захтева. Председница Скупштине би требало да закаже састанак представника свих релевантних политичких чинилаца, како парламентарних, тако и ванпарламентарних.

Најбољи начин да се у Србији обезбеде фер и поштени избори јесте претња бојкотом избора комплетне истинске опозиције, уколико власт не испуни четири захтева:

  1. Фер приступ медијима, пре свега РТС-у и независност регулаторног тела које треба да спречи злоупотребе медија у сврху пропаганде једне политичке опције.
  2. Сређивање бирачких спискова – у Србији има манје од 5 милиона личних карата и преко 6,5 милиона бирача у бирачким списковима.
  3. Снимање бирачких кутија, не бирача – обезбеђивање камера које ће снимати бирачке кутије током изборног дана, и процес пребројавања гласова након затварања бирачких места.
  4. Неограничен приступ изборном материјалу након избора.

На овим захтевима треба инистирати до њиховог испуњења, под претњом бојкотом. Да би бојкот успео, довољно је да га подрже ДЈБ, СзС, ПСГ и локални покрети који нису под контролом СНС-а.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Kako kamere u kutijama sprecavaju tzv. bugarski voz?
    Na koji nacin je moguce spreciti da ljudi glasaju pod pretnjom gubitka posla?
    Kako spreciti da se glasovi kupuju za dzak brasna i kg secera?