Политика Саопштењe

Мекалистер у Скупштини Србије – још једна ЕУ-СНС фарса

ЕУ парламентарац Мекалистер јуче се у Скупштини Србије није срео с опозиционим посланицима, како су известили неки медији, већ са члановима скупштинског Одбора за ЕУ интеграције. ДЈБ подсећа јавност да је народна посланица ДЈБ Бранка Стаменковић из овог Одбора насилно и противзаконито избачена пре само месец и по дана и замењена посланицом лажне опозиције која сарађује са Вучићем. Сада је јасно и зашто.

ДЈБ је још 2016. године, приликом првог сусрета с господином Мекалистером након уласка у Скупштину Србије, покренула питање безрезервне подршке ЕУ српској власти која спроводи потпуну контролу медија, манипулише изборним процесом и урушава владавину права. Подсећамо јавност Србије да је Мекалистер немачки посланик у ЕУ праламенту, члан странке Ангеле Меркел и члан посланичке групе ЕПП. ЕПП је групација странака којој припада и СНС.

У протекле три године, господин Мекалистер у релеватним ЕУ форумима којима припада ништа није учинио да се европске вредности у Србији одбране, већ се ситуација додатно погоршала. Оцена медија у Србији је за те три године на Индексу слободе медија пала за 31 место, што у извештају ЕК није чак ни оцењено као очигледно назадовање, већ само као “изостанак напретка”.

Да је ЕУ искрена у својој намери да помогне успостављању услова за одржавање фер и слободних избора у Србији, њени званичници не би сазивали разговоре с члановима насилно преуређеног Одбора за ЕУ интеграције, већ би свој неупитан утицај на власт Србије искористили да је приморају да те фер услове обезбеди.

Уместо давања легитимитета очигледно изрежираном састанку с Мекалистером, истинска опозиција (СзС, ПСГ, ДЈБ и локални покрети који нису под контролом СНС-а) би морала послати захтев председници Скупштине за организацију разговора о изборним условима и јасно истаћи конкретне предлоге за спровођење фер и слободних избора, под претњом бојкотом. ДЈБ сматра да су следећи предлози минимум који треба испунити:

1. Фер приступ медијима, пре свега РТС-у, и независност регулаторног тела које треба да спречи злоупотребе медија у сврху пропаганде једне политичке опције.

2. Сређивање бирачких спискова – у Србији има манје од 5 милиона личних карата и преко 6,5 милиона бирача у бирачким списковима.

3. Снимање бирачких кутија, не бирача – обезбеђивање камера које ће снимати бирачке кутије током изборног дана и процес пребројавања гласова након затварања бирачких места.

4. Неограничен приступ изборном материјалу након избора.Повезани текстови:

Претпремијера Нецензурисаних лажи за Мекалистера