Политика Саопштењe

Најбољи пут до фер и поштених избора је претња бојкотом

Нико ко искрено жели фер и поштене изборе не жели бојкот. Бојкот републичких избора је последња мера, када све остало не даје никакав резултат. Већ четири године указујемо, говоримо, упозоравамо, објашњавамо, предлажемо и излазимо на нефер и непоштене изборе без икаквих помака. Тек када су се ствари уозбиљиле око претње бојкотом, тек то је натерало власт, али и њене ЕУ спонзоре, да се узнемире и схвате да ће нешто морати да преузуму по питању услова за фер и поштене изборе.

Да би претња бојкотом била успешна и да бисмо остварили услове за фер и поштене изборе, ти услови морају бити јасни, једноставни и лако спроводиви. ДЈБ сматра да је минумум услова следећи:

  1. Фер приступ медијима, пре свега РТС-у и независност регулаторног тела које треба да спречи злоупотребе медија у сврху пропаганде једне политичке опције.
  2. Сређивање бирачких спискова – У Србији има мање од 5 милиона личних карата и преко 6.5 милиона бирача у бирачким списковима.
  3. Снимање бирачких кутија, не бирача – Обезбеђивање камера које ће снимати бирачке кутије током изборног дана, и процес пребројавања гласова након затварања бирачких места.
  4. Неограничен приступ изборном материјалу након избора.

Ова четврта тачка је посебно важна. ДЈБ је у више изборних циклуса успео да добије само неколико сати да прегледа садржај по неколико џакова, преконтролише записнике са бирачких места и изборне листе са бирачких места са потписима бирача који су гласали. Пронашли смо да су гласали мртви, да су гласали људи који нису били у земљи, да садржај џакова не одговара званичним резултатима избора.

Међутим, није нам било дозвољено да прикупљене доказе фотографишемо или записнички констатујемо са државним службеницима из РИК-а, док кривичне пријаве које смо подносили, тужилаштво није испитивало.
Да би власт испунила ове услове, неопходно је да их цела опозиција (СзС, ПСГ, ДЈБ) јасно истакне и на њима инсистира под претњом бојкотом.

ЛДП, ЛСВ, СРС, СМС, Шапић, ДСС и фантомски покрети под контролом СНС-а не морају да учествују у бојкоту да би бојкот био успешан. Сви, па и ЕУ званичници, знају ко је заиста опозиција, а ко глуми опозицију и добија простор у медијима док глуми опозицију.

Разговоре о успостављању фер изборних услова неопходно је пребацити у надлежну институцију Републике Србије: Народну скупштину. Део опозиције би морао да престане да кокетира са Сорошевим невладиним организацијама и тиме урушава суверенитет законодавне власти.

Председница Скупштине требало би да сазове састанак представника свих релевантних политичких организација у Србији, без обзира да ли су парламентарне или ванпарламентарне, без вике, без дреке и без медија, како би власт и опозиција у затвореном састанку у надлежној институцији разговарали о испуњењу минимума услова за фер и слободне изборе. Резултат разговора би била законска решења која би потом Народна Скупштина усвојила.

Претња бојкотом јесте једини и најделотворнији начин за постизање циља: фер и поштених избора. И власти и њиховим спонзорима из ЕУ је битно да будући сазив Народне скупштине може доносити одлуке које ће имати легитимитет, што подразумева да у његовом саставу буду и представници опозиције. За испуњење ових услова неопходна је политичка воља оних који у својим рукама имају све полуге моћи. Опозициона претња бојкотом представља најбољи пут за обезбеђивање те политичке воље.
Прочитајте још:

Најбољи пут до фер и поштених избора је претња бојкотом

Сорошев “дијалог” на ФПН разбија опозицију

ДЈБ поздравља одлуку СзС да напусти Сорошев “дијалог”

Власт и део опозиције урушавају суверенитет Србије учешћем у Сорошевом дијалогу

Зашто су Вучић и део опозиције пристали да им Сорош организује дијалог

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар