Politika Saopštenje

Mekalister u Skupštini Srbije – još jedna EU-SNS farsa

EU parlamentarac Mekalister juče se u Skupštini Srbije nije sreo s opozicionim poslanicima, kako su izvestili neki mediji, već sa članovima skupštinskog Odbora za EU integracije. DJB podseća javnost da je narodna poslanica DJB Branka Stamenković iz ovog Odbora nasilno i protivzakonito izbačena pre samo mesec i po dana i zamenjena poslanicom lažne opozicije koja sarađuje sa Vučićem. Sada je jasno i zašto.

DJB je još 2016. godine, prilikom prvog susreta s gospodinom Mekalisterom nakon ulaska u Skupštinu Srbije, pokrenula pitanje bezrezervne podrške EU srpskoj vlasti koja sprovodi potpunu kontrolu medija, manipuliše izbornim procesom i urušava vladavinu prava. Podsećamo javnost Srbije da je Mekalister nemački poslanik u EU pralamentu, član stranke Angele Merkel i član poslaničke grupe EPP. EPP je grupacija stranaka kojoj pripada i SNS.

U protekle tri godine, gospodin Mekalister u relevatnim EU forumima kojima pripada ništa nije učinio da se evropske vrednosti u Srbiji odbrane, već se situacija dodatno pogoršala. Ocena medija u Srbiji je za te tri godine na Indeksu slobode medija pala za 31 mesto, što u izveštaju EK nije čak ni ocenjeno kao očigledno nazadovanje, već samo kao “izostanak napretka”.

Da je EU iskrena u svojoj nameri da pomogne uspostavljanju uslova za održavanje fer i slobodnih izbora u Srbiji, njeni zvaničnici ne bi sazivali razgovore s članovima nasilno preuređenog Odbora za EU integracije, već bi svoj neupitan uticaj na vlast Srbije iskoristili da je primoraju da te fer uslove obezbedi.

Umesto davanja legitimiteta očigledno izrežiranom sastanku s Mekalisterom, istinska opozicija (SzS, PSG, DJB i lokalni pokreti koji nisu pod kontrolom SNS-a) bi morala poslati zahtev predsednici Skupštine za organizaciju razgovora o izbornim uslovima i jasno istaći konkretne predloge za sprovođenje fer i slobodnih izbora, pod pretnjom bojkotom. DJB smatra da su sledeći predlozi minimum koji treba ispuniti:

1. Fer pristup medijima, pre svega RTS-u, i nezavisnost regulatornog tela koje treba da spreči zloupotrebe medija u svrhu propagande jedne političke opcije.

2. Sređivanje biračkih spiskova – u Srbiji ima manje od 5 miliona ličnih karata i preko 6,5 miliona birača u biračkim spiskovima.

3. Snimanje biračkih kutija, ne birača – obezbeđivanje kamera koje će snimati biračke kutije tokom izbornog dana i proces prebrojavanja glasova nakon zatvaranja biračkih mesta.

4. Neograničen pristup izbornom materijalu nakon izbora.



Povezani tekstovi:

Pretpremijera Necenzurisanih laži za Mekalistera

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar