Politika Saopštenje

EU pomaže Vučiću da obesmisli bojkot

Nakon propasti “razgovora” vlasti i dela opozicije koje je u Srbiji EU organizovala i finansirala preko EPP i Soroševih nevladinih organizacija, EU sada prelazi u fazu 2: razgovore između parlamentarnih stranaka vlasti i opozicije u Skupštini Srbije, kojima će posredovati nemački EU-EPP-parlamentarac Mekalister. Podsećamo da je Mekalister političar opšte prakse koji radi po nalogu Angele Merkel, jedan od lidera njene EPP grupacije u EU parlamentu, čiji je i SNS član.

EU zna da je najbolji način da se obesmisli bojkot, da se “nagovore” neke stranke da odustanu od bojkota. Bojkot koji ne podržavaju svi gubi svoj smisao. Cilj ovih “razgovora” je da se razbije jedinstvo istinske opozicije u podršci bojkotu tako što će SNS učiniti neke suštinski nebitne koncesije, koje će biti iskorišćene da neke stranke odustanu od bojkota i imaju za to opravdanje. EU će im onda dati svoju punu podršku.

Koliko god se to nama sviđalo ili ne, EU, pre svih Nemačka Angele Merkel, podržava Vučića i sve druge poslušne autokrate na Balkanu. EU je pokazala i dokazala da je u stvari ne interesuje ni sloboda medija, ni vladavina prava, ni fer i pošteni izbori, ni borba protiv korupcije.

DJB već duže od godinu dana ukazuje na činjenicu da se celim Balkanom upravlja iz Berlina i da Berlin i EU direktno i indirektno podržavaju autokrate na Balaknu i saučesnici su u trenutnom stanju u svim zemljama Balkana. 

Opozicija (SzS, PSG i DJB) treba da istakne KRATAK spisak jasnih zahteva razumljivih svim građanima Srbije, da na njima insistira do njihovog ispunjenja, pod pretnjom bojkotom. Učešće stranaka koje sebe zovu opozicijom, a koje koketiraju sa vlašću (tu spadaju LDP, Liga, SRS, DSS, Šapić, POKS i mnogi “desničarski” pokreti) nisu neophodni da bi pretnja bojkotom uspela. Bojkot sam po sebi nije cilj, već sredstvo da dođemo do cilja. A cilj su fer i pošteni izbori.

Da bi pretnja bojkotom uspela, cela kamapanja za bojkot bi morala da se uozbilji. Velika lista zahteva zvuči neozbiljno i više liči na izgovor, nego na iskrenu želju da dođemo do fer i poštenih izbora. Zahtevi moraju biti takvi da ih svi građani Srbije bez obzira na to kako glasaju, prihvate kao ozbiljne i poželjne. Npr. zahtev da vlast prihvati tehničku vladu do izbora velikom broju građana zvuči kao pokušaj da se do vlasti dođe bez izbora i ocenjuju ga kao potpuno nerealan. Zahtevi moraju da budu realni.

Izbegavanje da se odredi nivo izlaznosti za uspeh bojkota, tvrdnje da će bojkot biti uspešan bez ozbira na izlaznost, ili još gore parole “što veća izlaznost to veći uspeh bojkota”, zvuče građanima kao strah od postavljanja dostižnog cilja i pranje ruku za slučaj neuspeha. DJB smatra da prava opozicija treba da postavi cilj da kamanja za bojkot obori izlaznost na ispod 40%. Da bismo ovo ostvarili, moramo imati jasan plan kontrole izbora na biračkim mestima bez ozbira na činjenicu da ih bojkotujemo, kako bismo sprečili vlast da manipuliše rezultatima bojkotovanih izbora, prevarama podiže izlaznost i prevodi stranke koje ne mogu da pređu cenzus preko cenzusa (LDP, Liga, SRS, DSS, Šapić, POKS i drugi).

DJB je dao svoj predlog četiri jednostavna, svim glasačima prihvatljiva zahteva za koje bi vlast imala veliki problem da ih odbije, jer su razumni:

  1. Fer pristup medijima, pre svega RTS-u i nezavisnost regulatornog tela koje treba da spreči zloupotrebe medija u svrhu propagande jedne političke opcije.
  2. Sređivanje biračkih spiskova – U Srbiji ima manje od 5 miliona ličnih karata i preko 6.5 miliona birača u biračkim spiskovima.
  3. Snimanje biračkih kutija, ne birača – Obezbeđivanje kamera koje će snimati biračke kutije tokom izbornog dana, i proces prebrojavanja glasova nakon zatvaranja biračkih mesta.
  4. Neograničen pristup izbornom materijalu nakon izbora. – mogućnost da svi građani preko interneta nakon izbora provere da li je zabaleženo da su glasali (a oni koji nisu glasali da provere da li je možda neko glasao umesto njih) i istinska, neograničena kontrola biračkog materijala kroz zajednički rad RIK-a i izbornih listi kako bi se odmah, na licu mesta, zajednički konstatovale nepravilnosti u džakovima i glasanje mrtvih i ljudi koji žive u inostranstvu

Činjenica da Srbija nikada u svojoj novijoj 30-godišnjoj parlamentarnoj istoriji nije imala zadovoljene ove uslove, ne treba da bude razlog zašto da ih ne uvedemo sada. I činjenica da prethodna vlast nije obezbeđivala ovakve uslove ne sme da bude izgovor sadašnjoj vlasti da ih ne obezbedi. 

Da je EU iskrena u svojoj proklamovanoj želji da pomogne stvaranje uslova za fer i slobodne izbore u Srbiji iskoristila bi svoj neupitan uticaj na vlast da je primora da te uslove i stvori. Umesto toga, razvodnjavajući temu i dajući relevantnost lažnoj opoziciji (LDP, LSV i drugi), EU paktično pomaže vlasti da obesmisli pretnju bojkotom na kojoj insistira veći deo opozicije. 

DJB upozorava da ovu zamku treba izbeći. Pretnja bojkotom očigledno daje rezultate, i u njoj je potrebno istrajati. 

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar