Saopštenje Skupština

U Narodnoj skupštini se ništa nije promenilo, DJB nastavlja bojkot

Poslanici DJB su juče učestvovali u pripremnom delu sednice Narodne skupštine na kome se utvrđuje dnevni red, kako bi proverili da li su navodi vlasti i njihovih EU sponzora o pozitivnim promenama u radu ovog najvišeg organa vlasti u zemlji tačne. Nažalost, samo sat vremena našeg prisustva je bilo dovoljno da se uverimo da se ništa suštinski nije promenilo i da su sve tvrdnje o “napretku” u radu Skupštine sračunate isključivo na zamazivanje očiju javnosti kako bi se urušilo jedinstvo opozicije u pretnji bojkota predstojećih izbora.

Poslanici vlasti se i dalje drže prakse da ostavljaju svoje identifikacione kartice u elektronskim jedinicama iako nisu prisutni u sali, stvarajući na taj način privid kvoruma koga suštinski nema. Oni koji jesu prisutni međusobno glasno pričaju i prave nesnosnu buku, ometajući govornike koji se obraćaju građanima. Njih svejedno ne zanima šta su predlozi zakona koji se obrazlažu, jer za njih ne glasaju u skladu s njihovim sadržajem, već isključivo na zvonce.

DJB je juče predložio 17 dopuna dnevnog reda sa izmenama zakona koji bi omogućili:

  • da se konačno spreči glasanje mrtvih u Srbiji
  • da se zakonski spreči uništavanje prirode i naših predivnih planinskih reka izgradnjom mini-hidroelektrana (MHE)
  • da sva deca u Srbiji dobiju besplatne udžbenike plaćene iz budžeta
  • da sve deca u Srbiji imaju pravo na besplatan vrtić
  • da se prekine sa privilegovanjem stranih investitora iz UEA
  • da se penzionerima, prosvetnim radnicima, medicinskim radnicima, vojsci i policiji vrati svaki dinar protivustavno otetetih plata i penzija

DJB je u svojim predlozima objasnio i kako sve ovo može da se plati.

Zvonce se juče u Skupštini uopšte nije oglasilo, tako da nijedan od 17 predloga za dopunu dnevnog reda DJB nije usvojen. Podsećamo javnost da od 2016. godine, otkada radi ovaj 11. saziv, nijedan jedini predlog za dopunu dnevnog reda iz DJB, ali ni iz ostatka opozicije, nikada nije usvojen. 

Konačno, uverili smo se da kulture dijaloga u Skupštini i dalje nema. Čim je narodni poslanik i predsednik DJB Saša Radulović završio sa predstavljanjem svojih predloga, predsednica Skupštine Maja Gojković odstupila je od ustanovljenog i objavljenog redosleda obraćanja poslanika i preko reda reč dala Rističeviću koji je u ime i za račun SNS-a pokušao da vređa Radulovića koristeći rečnik koji se čuje na Farmi. Predsednica Skupštine Maja Gojković mu je to, kao i uvek do sada, dozvolila uprkos činjenici da Poslovnik vređanje i odstupanje od teme striktno zabranjuje.

Vladajuća većina i dalje u Skupštini stvara privid kvoruma i dijaloga, kao što u Srbiji stvaraju privid demokratije. Zajedno sa svojim EU sponzorima investirali su se u to da u javnosti stvore sliku “poboljšanja” rada parlamenta i “poboljšanja” izbornih uslova, dok je puna istina o stanju u parlamentu i državi u stvari sadržana u staroj narodnoj poslovici: Spolja gladac, a iznutra jadac.

DJB nastavlja bojkot zasedanja Skupštine. DJB poziva ostatak opozicije iz SzS i PSG da uprkos pritiscima EU i Nemačke, koja se unutar EU jedina direktno bavi Balkanom, istraju u pretnji bojkotom predstojećih izbora, jer je ta pretnja nažalost jedini način da se izborimo za stvaranje fer i slobodnih izbornih uslova.

Pročitajte još i:

Danas ćemo u Skupštini proveriti napredak kojim se hvali EU

(Video) DJB u Skupštini: Ništa se nije promenilo nabolje, Skupština i dalje “Farma”

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar