Saopštenje

DJB podneo zakone za veći cenzus za koalicije

Poslanici DJB danas su Skupštini podneli predlog izmena izbornih zakona koji bi uveli stepenasti cenzus: od 3% za stranke koje samostalno izlaze na izbore, 6% za koalicije od dve stranke sve do 25% za koalicije od 6 i više stranaka. Podsećamo da su pre devet dana poslanici SNS-a skupštini podneli predlog izmena izbornih zakona koji predlažu smanjenje cenzusa sa 5% na 3%. Za razliku od SNS-ovih predloga, ovi zakoni bi stupili na snagu tek u junu, nakon izbora.

Predlog SNS-a za smanjenje cenzusa ima dve velike mane. Prva je da predlažu da ova izmena stupi na snagu pre izbora koji će biti raspisani za manje od dva meseca. Svaka promena izbornih uslova pre raspisivanje izbora je izborna manipulacija. Njen cilj je da se male stranke sa slabom ili bez ikakave podrške u biračkom telu, koje su bliske vlasti, nekako uguraju u Skupštinu da tamo glume opoziciju. SNS time pokušava da se “spasi od bojkota”.

Druga je da je Narodna skupštine Republike Srbije prepuna poslanika čije političke opcije nemaju nikakvu podršku u biračkom telu, a koje su se domogle poslaničkih mesta kroz koalicije sa većim političkim opicijama i samo zahvaljujući njima i postoje na političkoj sceni. Ovakva situacija ne postoji ni u jednoj uređenoj demokratiji na svetu. Predlog SNS-a čini ovu situaciju još gorom.

Smanjenje cenzusa na 3% bi bila promena u dobrom pravcu kada bi rešila ova dva problema. Predlog izbornih zakona koji su poslanici DJB uputili Skupštini predviđa cenzus od 3% za političke opcije koje samostalno izlaze na izbore, 6% za koaliciju dve, 10% koaliciju tri, 15% koaliciju četiri, 20% koaliciju pet i 25% za koaliciju šest i više političkih stranaka. Politička opcija koja ne može samostalno da dobaci do 3% ne treba da ima svoje predstavnike u Skupštini. Koalicije treba da se prave ne zbog cenzusa već zbog programskih sličnosti i sinergije.

DJB smatra da je potrebno korenito menjanje izbornog sistema u Srbiji, uvođenje kombinovanog dvokružnog većinskog i proporcionalnog sistema, smanjenje broja poslanika na 150, kao i direktan izbor predsednika opština i gradonačelnika.  Podsećamo da smo slična rešenja već imali u Vojvodini i da ih je prethodna vlast ukinula. Takođe, smatramo da zajedno sa ovim izmenama za proporcionalni deo treba potpuno ukinuti i uvesti prirodni cenzus. Cilj zakonskih izmena koje smo sada predložili nije korenita promena izbornog sistema, već da se popravi na brzinu sklepan i izuzetno loš predlog SNS-a koji preti da od političke scene u Srbiji napravi kompletan vašar.

Ukoliko SNS ne prihvati ovaj naš predlog, to će biti jasan pokazatelj da izborne uslove ne menjaju zato što žele da unaprede demokratiju u Srbiji, već iz straha od bojkota u pokušaju da na neki način Čedu, Čanka, Šešelja, Vacića i slične uguraju u Skupštinu kako bi tamo nastavili da glume opoziciju.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar