Саопштењe

Партијско паразитско смањење цензуса за Чеду, Чанка и Шешеља

У паничном страху од бојкота, мање од два месеца пред расписвање избора, СНС је јуче у Народну Скупштину Републике Србије упутила два закона о смањењу цензуса. Суочена са могућношћу да након пролећних избора остане сама у парламенту, власт и даље бежи од било каквих суштинских промена које би омогућиле фер и слободне услове под којима би опозиција могла да се упусти у изборну трку.

Уместо да ослободи медије своје контроле и дозволи и опозицији да се преко њих директно обрати грађанима, среди бирачке спискове који садрже 1,5 милиона више уписаних бирача него што је издато личних карата, престане са куповином гласова и застрашивањем бирача, те омогући неограничен увид у бирачки материјал након избора, власт се и даље бави измишљањем начина да неутралише штету коју трпи због најављеног бојкота, а да при томе ништа суштински не промени.

ЕУ и Немачка који на све начине подржавају власт у Србији су очигледно одлучили да сруше и ту “европску вредност” и подрже драстичне измене изборних услова мање од два месеца пред расписивање избора. У паничном страху од нелегитимне скупштине Србије, ЕУ и Немачка се срозавају на ниво свих својих послушних аутократа на Балкану. Између осталог и због овога, ЕУ пројкат ће заслужено отићи у неславну историју и нестати са грбаче Европе и Европљана. Европи је потребан другачији пројекат.

Спуштање изборног цензуса са 5% на 3% ни на који начин неће утицати на побољшање изборних услова. То није лек ни за контролу медија, ни за несређене бирачке спискове, ни за уцене и застрашивање бирача. Једино што власт спуштањем цензуса жели да постигне јесте: да ништа не промени, а да након избора не буде сама у парламенту, надајући се да ће увођењем себи блиских минорних странака и покрета успети да створи привид легитимитета следећег сазива.

Без учешћа праве опозиције (СзС, ПСГ и ДЈБ) следећи сазив парламента неће имати потребан легитимитет, упркос овом очајничком потезу власти да га некако створи. ЛДП, ЛСВ, СРС и сличне странке и покрети блиски властима немају моћ да то учине. Грађани знају да они нису опозиција.

Претња бојкотом очигледно даје резултате и представља једини начин да се у Србији изборимо за то да власт суштински ослободи изборни процес своје контроле. Опозиција (СзС, ПСГ, ДЈБ) треба да истраје на својим захтевима под претњом бојкотом све до њиховог испуњења, без обзира на јефтине политичке трикове власти којима тежи да унесе раздор у опозиционе редове.

Прочитајте још и:

Партијско паразитско смањење цензуса за Чеду, Чанка и Шешеља

Власт хоће да смањи цензус јер се плаши бојкота

У Народној скупштини се ништа није променило, ДЈБ наставља бојкот

Претња бојкотом најбољи начин да се дође до фер и поштених избора